Även att stoppa pengar under madrassen innebär en risk. Det finns inga säkra pengar. Däremot finns det mer eller mindre säkra pengar. Karnell genomför just nu sin börsnotering via en IPO, vilket också blir den första IPO:n på Stockholmsbörsen i år. Jag har valt att teckna mig för det minsta beloppet och det här är ett litet nöje som jag gör varje år. Hur gör ni?

Vad är IPO?

På engelska kallas en börsnotering för ”Initial Public Offering” och brukar förkortas IPO. En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera aktier på börsen. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. Det här är vad vi kallar för IPO.

Det här är då ett sätt för bolaget att ta in extra kapital för att kunna investera och bli större, en av anledningarna till att man går till börsen.

Information om Karnell IPO

Kommande ticker: Karnel B

Prisintervallet: 26-30 kr

Sista dagen att teckna: idag, 20 mars

Första handelsdag: 22 mars

När vet vi faktiska priset? 21 mars

Nyemissionen: Kommer tillföra bolaget ca 250 miljoner kr

 

Generellt

Som vanligt ska du som tecknar dig inte räkna med att få några aktier tilldelade. Kanske är det här extra troligt för Karnell då det är första IPO:n i år.

Du väljer själv hur många aktier du ska teckna och får reda på eventuell tilldelning senare i veckan. De allra flesta väljer att sälja sina aktier på fredag morgon efter det att börsen öppnat kl 09:00.

Precis som tidigare år så har jag en regel som säger att jag enbart deltar i en liknande IPO varje år. Kanske kommer jag göra om den regeln, men just nu gör jag detta i stället för att skrapa trisslotter. Enligt mig är det större chans till vinst och det är dessutom ett roligare nöje.

 

Hur du tecknar är lite olika beroende på vilken nätmäklare du kör med. Hos Avanza går det knappast att missa då denna feta rusa prytt din site under ett bra tag:

Du väljer sedan vilket konto du ska delta med och hur mycket du maximalt vill teckna.

 

 

Karnell IPO

Först och främst har Karnell ingen lång historik. Bolaget i dess nuvarande form grundades 2016.

För att enkelt beskriva Karnell så är detta en långsiktig ägare av industriteknikbolag. Lite som populära Indutrade eller Lagercrantz. Både Indutrade och Lagercrantz har varit extrema framgångssagor på börsen. VD i Karnell heter Petter Moldenius och faktum är att han rekryterades från Lagercrantz 2021.

Ett exempel på bolag man investerat i är Re-Board som tillverkar någon form av pappersbaserade skivmaterial. Dessa används främst i butiker.

 

IPO:n görs för att bolaget ska få in pengar så de kan möjliggöra en fortsatt tillväxtresa. Dessutom säger Karnell att man vill öka den allmänna kännedomen om bolaget. Karnell får nu alltså in ungefär en kvarts miljard om det blir fulltecknat, men det beror också på vart den slutgiltiga teckningskursen landar.

Själv är jag inte intresserad av att äga Karnell långsiktigt. Nytillkomna bolag inom denna sektorn har inte direkt gjort bra ifrån sig, men självklart nämner Karnell att man inte befinner sig i deras låda.

Jag chansar på att IPO:n blir lyckad. Det här är Stockholmsbörsens första IPO 2024 och bolaget har redan nu förkortat teckningsperioden, vilket är en positiv. Dessutom säljer ingen av bolagets befintliga ägare aktier i samband med detta, något som annars är ett orosmoln.

Efter rekordåret 2021 som bestod av hela 140 börsnoteringar har antalet IPO:er minskat rejält. Dock har de fåtal noteringar som gjorts senaste året utvecklats bra.

Det blir spännande att se hur det går.

Skriv gärna vad du gjort 🙂

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x