TINA, There Is No Alternative, syftar på att det inte funnits några andra alternativ än att förlita sig på aktiemarknaden. Låg, eller ingen, ränta har inneburit att aktiemarknaden varit det enda valet för att skapa avkastning då pengar på bankkontot likställts med att stoppa dem under madrassen. Lunar visar vägen till ett annat alternativ som mycket väl kan gynna dig som söker FIRE.

Vad är Lunar?

Lendify är nu en del av varumärket Lunar. Det innebär att de produkter som tidigare legat under Lendify nu finns under varumärket Lunar.

För egen del använder jag Lunars peer-to-peer (P2P) tjänst som gör det möjligt för dig som investerare att bli din egna bank. Du tillhandahåller helt enkelt lån till andra personer och erhåller därigenom avkastningen (räntan).

Till skillnad från många andra mindre seriösa aktörer så erbjuder Lunar förmånlig ränta och är en pålitlig aktör mot både dig som investerare och låntagarna.

Jag har investerat i Lunar (tidigare Lendify) sedan 2016 och är nöjd med mitt val. Det här ser jag som ett komplement till börsen och ger mig alltid "utdelning" (ränta) varje månad helt oavsett hur börsen svänger.

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lunar. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lunar inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.

TARA

TARA = There are real alternatives

Sparpodden intervjuade nyligen Per H Börjesson, eller Sveriges Warren Buffett som han ibland kallas. Där menar han att det nu finns alternativ där du bland annat kan köpa Amerikanska statsobligationer som ger 4%, eller företagsobligationer som ger 8-10% om inte bolagen går i konken. Självklart blir det här mer attraktivt i den miljö vi befinner oss i idag.

 

Danska Lunar klev in på den svenska marknaden 2019 med sin bankapp som ska utmana de traditionella storbankerna. Enligt Lunar själva kommer framtidens bank vara väldigt annorlunda från den storbank vi ser idag. Jag tror själv att storbanker åtminstone kommer finnas mitt liv ut men den långa framtiden kan mycket väl se annorlunda ut.

Sedan 2021 är Lendify nu en del av Lunar. Jag som investerat i Lendify sedan 2016 märker knappt någon skillnad och integrationen har gått klockrent. Pengar från de lån jag investerar i trillar in på kontot varje månad och min portfölj är idag värd över 120.000 kr.

Nu har räntan stigit i Sverige men även i resten av världen. På samma gång har räntan som du får via P2P investeringarna i Lunar fortsätter stiga med relativt stora procentenheter varje gång:

När räntan stiger så kommer du få mer pengar för de lån som Lunar förmedlat mellan dig och låntagaren. Däremot kommer antalet nya lån minska. Det här är ju också det Riksbanken vill se när man höjer räntan, d.v.s. att privatpersoner blir mer försiktiga och stramar åt sin ekonomi.

Just nu är det väldigt fin ränta på mina 2 olika konton hos Lunar, men tyvärr är det nästan 17 000 kr som ännu inte kunnat investerats i nya lån. Det är alltså både positiva och negativa aspekter oavsett vilket klimat vi befinner oss i. Därför tycker jag att Lunar funkar bra oavsett klimat.

En viktig sak att komma ihåg är att den absolut största massan av låntagare hos Lunar kommer försöka betala sin lån i tid. Sedan finns det givetvis alltid de som inte kommer kunna betala vid förfallodatum. Där sköter Lunar kontakten med låntagaren och försöker hitta den bästa vägen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar.

Det ska bli väldigt spännande att se vart mina investeringar befinner sig om 5 år. Jag är övertygad om att Lunar kommer vara en del av min frihetsstrategi den dag jag väljer att leva på enbart utdelningar.

 

Just nu har du möjligheten att få 200kr, rätt in på ditt Lunar-konto. Registrera dig gratis hos Lunar, beställ ett gratis VISA-kort och få 200kr insatta på ditt Lunar-konto.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x