Investerar du mycket i fonder så har du säkert hört både en och två gånger att du alltid ska tänka på fondens avgift. Det är för att denna utgör en negativ ränta-på-ränta effekt och att avgiften till slut äter upp stora delar av din härliga avkastning. Här visar jag Kameos fantastiska ”avgift” och hur den påverkar ditt sparande positivt.

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Kameo. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Kameo inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.

 

Ett klassist exempel kring det här med avgift och avkastning (som också är skrämmande) är om vi jämför en billigare och en dyrare fond mot varandra. Hur påverkar detta ditt slutgiltiga resultat?

EXEMPEL

I bägge fallen är avkastningen före avgift 8% årligen, tidshorisonten 30 år samt startbeloppet 100 000 kr:

 

Fond A

Avgift: 0,3%

Avkastning 30 år: 920 000 kr

Fond B

Avgift: 2,5%

Avkastning 30 år: 471 000 kr

Vilken av dessa två fonder hade du valt om du fick välja? Antagligen Fond A, om du är intresserad av att få dina pengar att växa maximalt. Det här är också ett inspirerande men också skrämmande exempel på vad en dyr fondavgift kan göra och en anledning till att jag oftast förespråkar låga avgifter.

 

 

Kameo avgift

Nu till det bästa av allt och själva kontentan av det här inlägget. Till saken hör att Kameo faktiskt har 0% i avgift. Yes, ni hörde rätt. 0%!

Skulle vi köra fond-exemplet ovan fast med 0% i avgift så skulle det med lätthet bli över 1 miljon kr. Så positivt är det faktiskt.

Den kloka i församlingen undrar nu:

Men hur i hela friden går Kameo runt? Hur tjänar man pengar?

Jo, för till saken hör att man tar en avgift från låntagarna och inget annat. Låt säga att ett företag vill använda Kameo för att via oss investerare finansiera deras nästa grymma projekt. Då betalar företaget en slant till Kameo men för oss investerare som hjälper till att driva projekten i land kostar det ingenting.

Inte heller tillkommer det några insättnings- eller uttagsavgifter. När jag själv sätter in pengar varje månad kostar det inget och sedan när jag tar ut pengar (gud förbjude) kostar det inget.

 

Skatt tillkommer

Jag skulle vilja vara tydlig med att vi lever i Sverige och att skatt på 30% tillkommer för den avkastning du får. Det gäller även investeringar hos Kameo. Självklart är det här allmänt känt men det kan ändå vara bra att upplysa om.

Skatten kommer förifylld på din deklaration så du behöver inte rapportera något till skatteverket själv.

 

Summering

Procentuella avgifter i alla dess former är inget att leka med och kostnaden i kronor räknat blir bara större och större med tiden (negativ ränta-på-ränta effekt). Jag är nöjd med min portfölj hos Kameo som sakta men säkert börjar ta form.

Kameo är ett av mina taktiska schackdrag för att kunna pensionera mig vid 40 år och jag är glad att det faktiskt var ni läsare som tipsade mig om dem. Vill du läsa mer om hur du lätt skapar ett konto och köra igång så börjar du här.

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x