Börsnoteringarna har återigen börjat ta fart och frågan är ifall vi kommer återgå till perioden då det var väldigt lätt att tälja guld på fräscha IPO:er. Cinclus Pharma är en notering som går att teckna idag och imorgon och chansen är hyfsad stor att kursen kommer stiga initialt. Som vanligt är inget skrivet i sten och det här ska kanske ses som ett roligt nöje och inte investering.

 

Vad är IPO?

På engelska kallas en börsnotering för ”Initial Public Offering” och brukar förkortas IPO. En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera aktier på börsen. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. Det här är vad vi kallar för IPO.

Det här är då ett sätt för bolaget att ta in extra kapital för att kunna investera och bli större, en av anledningarna till att man går till börsen.

 

Cinclus IPO

Teckningskurs 42 kr
Minsta antalet aktier att teckna 150 st (6300 kr)
Säkrad andel av IPO* 41%
Investerare som ska teckna i IPO Trill Impact Ventures Pharma 1, Fjärde AP-fonden, Linc, Eir Ventures I, Irrus Investments Nominee, m.fl. (41% i åtagande)
Sista teckningsdag 18 juni
Beräknad första handelsdag 20 juni

 

Nu på torsdag är det alltså dags att se hur det går för Cinclus IPO. Blir det ett scenario där kursen stiger och investerarna direkt kan sälja? Eller blir det en kursutveckling i motsatt riktning? Imorgon är det sista dagen att teckna aktier för er som vill vara med på tåget.

Cinclus Pharma är ett läkemedelsutvecklingsbolag som utvecklar kandidaten linaprazan glurate för behandling av en sjukdom som orsakar sura uppstötningar.

Jag har nog aldrig riktigt förstått att sura uppstötningar kan vara ett problem för många. Själv får jag det ett par gånger per år men inte mer.. Visst, det är obehagligt, men det försvinner lika snabbt som det kom. Som jag nu förstått så kan det här vara ett enormt problem för vissa. Att ständigt gå med besväret hade varit en mardröm.

Enligt Cinclus ska över tio miljoner patienter i Europa och USA lida av detta. Bolaget har lovande data från fas-2-studier och siktar nu på att upprepa dessa i fas-3-studier.

Fördelen är att VD Christer Ahlberg äger aktier för ca 3,4 miljoner kr givet teckningskursen vid noteringen. Han har även meddelat att han kommer teckna aktier för minst 1 miljon kr i samband med bolagets IPO. Dessutom har han en stor del teckningsoptioner och står verkligen med bägge fötterna i bolaget.

Vi har även en rätt stor del ankarinvesterare som ska teckna.  Att investmentbolaget Linc återfinns i ägarlistan är ett plus i kanten.

Nackdelen är att minsta posten för investering är rätt saftig, nämligen 6 300 kr. För många är det mycket slantar att hosta upp vid ett givet tillfälle.

Vad jag hört att intresset hitintills varit stort och att emissionen blev övertecknad redan första dagen. Det är givetvis ingen garanti för att kursen kommer stiga första handelsdagen men är ändå någon typ av förutsättning. Ett troligt scenario är att du inte tilldelas hela det belopp du tecknat för.

Jag har inte nog med pengar för att teckna och dessutom har jag redan varit med på en IPO i år som blev lyckad. Min regel är att enbart ”spela” en gång per år. Dock anser jag att det är högre chans att vinna på Cinclus än att spela på trisslotter.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x