En sak som jag reflekterade över när mina föräldrar gick i pension var hur otroligt liten deras inkomst blev. Eller otroligt liten kanske är dumt att säga, men den blev betydligt mindre. En lön som tidigare var rätt OK blev förhållandevis knaper.

Nu är det väl så att man som pensionär kanske behöver mindre pengar? Barnen har flyttat ut, huset betalt etc. etc. Däremot tycker jag att det skulle vara skönt att i alla fall inte få mindre inkomst efter pensionen.

Går man dessutom i pension tidigare än 65 så får man rejält mycket mindre och ens slutgiltiga månadsutbetalning sjunker saftigt. Det pratas mycket om det på min arbetsplats i alla fall.

 


 

Tidigare hade jag ett pensionsspar via Swedbank som jag betalade 17% i avgift(!!) för. Helt galet om du frågar mig. Faktum är att många idag fortfarande sparar i en typ av traditionell privat pensionsförsäkring, trots att rätten för avdrag tagits bort.

Det är klart, så länge folk betalar avgifter så är väl de makter som ”förvaltar” pengarna nöjda.

Jag tog då valet att avsluta mitt privata pensionsspar på 200 kr i månaden hos Swedbank och i stället investera mina egna pengar i en utdelningsportfölj. Än så länge känns det bra mycket bättre. Det ska mycket till innan jag presterar sämre än med mitt sparande som hade 17% i avgift.

När det kommer till att kolla igenom den allmänna pensionen och tjänstepensionen har jag inte kommit mycket längre. En som däremot planerar och strukturerar sitt pensionsspar är Spara Klokt som fått hela 7% i årlig avkastning på sitt PPM.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x