Den stora snackisen är väl Bitcoin (BTC) som under de senaste 24 timmarna backat ytterligare 10%. Sedan toppen har BTC fallit nära 60% och för många är det här ett strålande köpläge som inte liknar något annat. Men, vad finns det egentligen att hålla fast vid?

Hang In There Kitten GIF by reactionseditor - Find & Share on GIPHY

”Bör jag investera i Bitcoin nu” är den ständigt återkommande frågan. Jag vet att jag nämnt det ett par gånger tidigare här på bloggen men jag kan ändå sammanfatta min syn på kryptovalutor då det finns många nya läsare:

Jag gillar tanken med att det finns ett ändligt antal Bitcoins där ute. Det gör denna valuta mer likt guld

Bitcoin som betalmetod har många fördelar och jag ser hur många där ute vill sträva mot att använda det

Jag har svårt att se vad som långsiktigt driver upp priset på valutor och många råvaror

Min enda negativa punkt kring Bitcoin och alla andra valutor är alltså min generellt negativa syn på handel med valutor och råvaror.

Varför då?

När jag köper en aktie i ett bolag så får jag en del av det bolaget i min ägo. Det här bolaget kommer, om jag gjort min analys rätt, sälja fler varor i framtiden, höja sina priser och expandera ytterligare. Om bolaget gör det så kommer vinsten per aktie stiga och aktiekursen bör således också stiga.

Vidare har jag valt inriktningen utdelningsinvesterare. Det finns många anledningar som jag beskrivit i tidigare inlägg, men den solklara fördelen kan du läsa om i Miljonär innan 30’s bok som han släppte 2017.

Jag tycker fortfarande att den här delen i boken är otroligt bra och stämmer väl överens om hur det faktiskt ligger till. Låt mig citera:

”Vill du Inte förlita dig på utdelningen i en aktie får du i stället lita på att någon annan köper aktien av dig i framtiden för mer än vad du själv betalade. För att maximera vinsten krävs dels att du köper aktien till ett så förmånligt pris som möjligt men också att du lyckas tajma rätt tillfälle för försäljningen. Både köp och försäljning ger dig också en kostnad i form av courtage som troligtvis ligger på 0,1-0,25% av priset. Du får efter försäljningen loss pengar som du antingen ska placera i en annan aktie eller kanske invänta att du kan köpa tillbaka samma aktie du just sålde till ett lägre pris.

”Det medför en hel del jobb och mycket spekulation om vilket läge som är rätt att köpa en viss aktie och sälja en annan. Vissa är mycket duktiga på detta, så duktiga att de kan leva på att köpa och sälja aktier hela dagarna. Men vill man ha ett betydligt mer bekymmersfritt ägande i aktier så är troligtvis utdelningsinvestering ett betydligt bättre alternativ. Det bygger på att man köper en aktie och sen mer eller mindre kan strunta i marknadens pris på aktien eftersom man inte har något behov av att sälja bolaget vidare. Istället behåller man aktien år ut och år in och får ta del av bolagets vinst via aktieutdelning.”

Länk till miljonärens blogg

Åter till Bitcoin så skänker den mig varken årlig utdelning och inte heller ett sätt att se hur kursen årligen kommer stiga. Där finns det så många som menar att Bitcoin kommer bli en central punkt i vår vardag och att kursen successivt kommer värderas upp p.g.a. det.

Och ja, den tanken är väl inte felaktig. Allt jag menar är att jag själv tydligare kan se hur Atlas Copco år efter år bör få en stigande kurs med tanke på hur man bedriver sin verksamhet.

Det här är väl också en skillnad mellan mig och Hernhag som tidigare plockade in Bitcoin i sin portfölj. Annars skulle jag säga att han och jag har ett likasinnat tänk kring investeringar.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x