I det här läget, när fler och fler uttrycker att de tvekar på aktiemarknaden och sparar cash i plånboken, så är det extra viktigt att du håller kvar i din initiala tro. Men visst, det börjar kännas nu. Här skulle jag vilja ställa en fråga till dig som läsare av bloggen.

För att summera läget så är det nu hela 11 st preferensaktier (inklusive D-aktier) som handlas till över 8% direktavkastning. Det är fantastiskt, men skrämmande på samma gång.

Åtminstone är det här första gången det händer under min tid som investerare.

Tar du SBB D som exempel så får du 0,5 kr kvartalsvis, alltså 2 kr/år. Kursen stod igår i 16,58 och det resulterar i en direktavkastning på otroliga 12,06%. Too good to be true?

Hela listan ser du här nere och du kan alltid hitta info och villkor för preferensaktierna på min sida

Av dessa äger jag följande i portföljen

  • SBB D
  • Corem D
  • K2A Pref
  • Akelius D

 

Den stora frågan är givetvis om man kan fortsätta skjuta in pengar i dessa, eller om det ser nattsvart ut. Självklart måste man kolla fall till fall och jag skrev tidigare om stresstest för fastighetsbolagen.

Affärsvärlden har gjort en stor analys och där var väl det generella att den större delen av fastighetsbolagen klarar högre räntor än många tror. Dessutom har majoriteten enbart delat ut ca hälften av förvaltningsresultatet årligen vilket innebär att man har rätt god marginal.

Men självklart är det så att man kan mäta risken utifrån rådande direktavkastning. Många ser nog Akelius D som ett betydligt säkrare kort än exempelvis K2A.

Jag skulle bara kort vilja ställa frågan till er om ni fyller på i preferensaktier nu eller inte. Det vore intressant att se vad mina läsare tycker. Rösta så får du själv se resultatet. Tack <3

Köper du Preferens/D-aktier nu?
30
0
Kommentera gärna :)x
()
x