Tele2 är den näst största mobiloperatören i Sverige efter Telia och den största aktören inom digital TV. Aktien har gått bättre än index det sista året och mycket handlar kanske om den nya storägaren som köpte Kinneviks hela aktiepot. Kan det bli ett bud i Tele2? Jag passar åtminstone på att fylla på i den här stabila högutdelaren.

 

Mina köp under veckan

 

 

 

Många spanar säkert in den mycket tråkiga kursutvecklingen i Tele2 de senaste 10 åren och scrollar snabbt vidare till nästa aktie. Vad många glömmer är kraften bakom återinvesterad utdelning, och särskilt ifall utdelningen kan hållas hög under många år. Växer även utdelningen så blir effekten ännu tydligare. Just det är fallet med Tele2.

De senaste 10 åren har du fått 11,9% årligen i årsmedelavkastning (CAGR) ifall du enbart återinvesterat den höga utdelningen. Hela effekten ser du i bilden nedan där den röda grafen indikerar aktiens totalavkastning.

Det här är heller inget nytt när det kommer till telekombolag som generellt innebär att du får en stabil men tråkig utveckling. Just därför brukar jag sällan rekommendera branschen till de som verkligen har tiden på sin sida.

 

Tele2 och eventuellt bud

I februari blev det känt att den franske telekommiljardären Xavier Niel roffade åt sig alla Kinneviks aktier i teleoperatören. Nu står man som största ägare i bolaget.

Xavier Niel grundade telekomkoncernen Iliad i slutet av 1990-talet och bolaget var börsnoterat 2004–2021. Under den tiden krossade aktien såväl index som både Tele2 samt Telia. Något gjorde han rätt och personligen tror jag att Tele2 nu fått en betydligt bättre storägare vid sin sida.

Många menar nu på att det sker en typ av sammanslagning (konsolidering) av europeiska telekomoperatörer just nu. EU godkände tidigare i år sammanslagningen mellan franska Orange och spanska Masmovil.

Får jag gissa hur framtiden kommer bli så tänker jag att det kommer ett bud med premie på Tele2. Kanske till och med redan i början på nästa år. Premien kommer nog inte vara jättestor. Det är en ren gissning, men ingen omöjlighet.

Tyvärr innebär det att Tele2 med dess fenomenala utdelning då inte kommer gå att handla mer. Jag är rätt van vid scenariot att trevliga utdelare upphör. HiQ, Swedish Match, TransAlta Renewable, Nordic Waterproofing (kanske), Kindred; är bara några exempel.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x