Axfood är det perfekta bolaget för dig som söker något som inte svänger med ekonomin särskilt mycket. När folk tappar sina jobb kommer man fortfarande behöva mat på bordet. Likaså när ett virus sveper över landet. Axfood har klarat sig bra i ur och skur och här är varför jag köper mer idag.

Senast jag läste någon typ av analys om Axfood var en betald artikel från Affärsvärlden i somras. Där blev utfallet köp, men affären kring Bergendahl hade då inte fått godkänt.

I mitten av förra månaden fick man grönt ljus från Konkurrensverket. Affären innebär också en minoritetspost på ca 10% av aktierna i City Gross. Den totala kostnaden blir 2,5 miljarder kr men det är först från och med 2022 som affären kommer påverka Axfoods resultat positivt.

September i år är den sämsta septembermånaden sedan 2008 sägs det. Kikar vi vad Nordnet skriver så ligger Axfood i topplistan bland de aktier som investerarna väljer att köpa mest just nu:

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Investor EQT
SBB Storytel
Embracer RVRC Holding
Volvo Fortnox
Electrolux Nyfosa
Castellum Sagax
VNV Global Kindred
Nibe Nokia
Tele2 Hemnet
Axfood Betsson

 

Från toppen har Axfoods aktie fallit med 15%. Självklart är det svårt att veta om det här är botten men jag köper mer kontinuerligt så slipper jag bry mig.

Alla mina köp i Axfood. Självklart har jag inte sålt något 😉

 

Axfood delar ut 7,5 kr per aktie. Det man gjort är att man delat upp denna i 2 lika stora tillfällen. När du först hör detta känns det fint, men tänk på att det är vinsten föregående år som vi först nu fått ta del av till fullo.

Direktavkastningen har stigit från 3,06% till 3,605% räknat på utdelningen i år.

En sak som slår mig är att det var länge sedan VD och koncernchef Klas Balkow köpte aktier. Sist var i 2018 men 2020 sålde han faktiskt ett stort gäng aktier som han fick i tilldelning. Med det sagt äger han ändå 45 000 aktier som ger honom 1/3 miljon i utdelning varje år.

Klas Balkow, VD och koncernchef Axfood

Den i styrelsen som äger minst aktier är IT-direktör Karin Hedlund som äger 1250 aktier. Jag börjar jobba ikapp med mina 300 🙂

 

Axfood och Bergendahl blir viktigt

Axfoods supportbolag Dagab ansvarar för koncernens sortiment, inköp och logistik. Genom Dagab kan Axfood erbjuda kunderna ett attraktivt sortiment i butikerna.

Det är via Dagab Bergendahl grossistverksamhet ska integreras. Ifall aktien är köpvärd nu eller inte ur ett lite kortare perspektiv beror helt och håller på hur pass bra den integrationen går. Funkar allt klockrent har vi nog en rätt fin uppsida att se fram emot.

För er som köper långsiktigt skulle jag säga att Axfood alltid är ett bra köp. De har givit en suverän totalavkastning och utdelningen har höjts med i snitt 17% sedan 2003.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x