Måste tyvärr erkänna att jag ljög för er. Ljög kanske är lite att ta i, men jag höll mig i alla fall inte till planen. I ett tidigare inlägg förklarade jag hur jag inte skulle göra något nyförvärv denna månad. Nu när börsen varit sur ett tag kunde jag dock inte motstå att plocka in bolaget som jag så länge suktat efter, nämligen Atlas Copco.

För att vara ärlig har jag inte jättestor insikt i bolagets historia och hur de står idag. Däremot lockas jag av deras fina utdelningshistorik som generellt höjts år efter år. Dessutom är det ju roligt att dom delar ut 2 gånger per år, även fast det egentligen inte är något jag lägger stort fokus på.

 

hernberg.se kan vi läsa:

Atlas Copco – 32 år utan sänkt ordinarie utdelning
Industribolaget har haft höjd eller oförändrad ordinarie utdelning sedan räkenskapsåret 1984. Bolaget uppger i mejl till mig på hernhag.se att det inte sänkt den ordinarie utdelningen sedan 1983. Imponerande med tanke på att det är ett konjunkturkänsligt bolag som dessutom gett extrautdelningar vissa år och många år även höjt den ordinarie utdelningen.

 

screenshot_3

Inköpskurs: 227,80 kr

Inköpskursen är väl inte suverän men då det här är ett bolag som jag kommer att äga 10-20 år framåt ser jag inte det som ett större problem. Kanske valet i USA fortsätter att skaka börserna så att jag kan fortsätta sänka mitt GAV.

Bolaget växer så det knakar så självklart vill man vara med på det tuffande tåget.

screenshot_2

bilden är hämtad från Morningstar Report

Då jag redan äger Investor kan man ju ställa sig frågan till varför jag väljer att även plocka in en enskild aktie såhär. Min egna filosofi är att det egentligen inte spelar någon roll, huvudsaken är att man inte viktar sig allt för eländigt (precis som jag nu gjort i fallet med H&M).

Tyvärr gjorde jag en riktig nit och köpte först A aktien i stället för B (som var betydligt billigare). Sålde dock denna till samma kurs men courtaget blir jag ju inte av med 🙂 Får helt enkelt lära mig av mina misstag och gratulera Avanza till extra courtage.

Kommer troligtvis skriva en analys om bolaget framöver i olika delar, men tills dess finner du mer information här.

Gratis bilder kan ni hitta på Pixbay
0
Kommentera gärna :)x
()
x