Idag (2021-02-18) kl 15:00 är sista tidpunkten som du kan anmäla ditt intresse för det snabbväxande IT bolaget Cint. Jag valde att teckna mig för 150 aktier med syfte att sälja efter noteringen.

Här vill jag vara tydlig mot nya läsare. Det är väldigt sällan jag väljer att gå in i en IPO. En regel jag själv satt upp är att jag max får göra en sådan chansning per år. Förra året blev det ingen, dock gick jag in i EQT senast men det var ju med långsiktig avsikt.

Vad är IPO?

På engelska kallas en börsnotering för ”Initial Public Offering” och brukar förkortas IPO. En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera aktier på börsen. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. Det här är vad vi kallar för IPO.

Det här är då ett sätt för bolaget att ta in extra kapital för att kunna investera och bli större, en av anledningarna till att man går till börsen.

Intresset för Cint är megastort och redan under första teckningsdagen den 10 februari var den fulltecknad 5 gånger på högsta teckningskurs 72 kr.

 

Teckningskurs: 62-72 kr

Sista teckningsdag: 18 feb, kl 15:00

Första handelsdag: 19 feb

Börsvärde efter notering: 8,5-9,9 miljarder kronor 

Investerare inför noteringen: Swedbank Robur Teknik, Danica, Tin Fonder, Handelsbanken Fonder, C Worldwide. Dessa tecknar aktier för totalt 2,2 miljarder som då motsvarar en ägarandel på max 24 procent

Cint är inget supernytt bolag utan startades av serieentreprenören Bo Mattsson 1998. En del av bolaget är den programvara som underlättar marknadsundersökningar på nätet. Investerare älskar snabbväxande bolag och Cint har ökat omsättningen från 530 miljoner kr 2018 till 987 miljoner kr 2020.

Marknadsföring kanske låter trist men jag tror att bolagen kommer behöva lyssna på sina kunder mer och mer i framtiden för att ha en chans att bli tillräckligt konkurrenskraftiga.

Cint grundades i Stockholm 1998 och är en ledande global mjukvaruaktör inom digital insamling av insikter. Cints mjukvara automatiserar insamlingsprocessen så företag kan få tillgång till insikter av hög kvalitet, snabbare och mer kostnadseffektivt i stor skala

Tippar vi på att bolaget håller sitt mål att växa 20% per år så skulle bolaget värderas till 60-70 gånger vinsten 2022. Det är mer än många andra IT bolag och här lär det nog inte bli frågan om någon utdelning heller 😛 Långsiktigt köper jag enbart bolag med utdelning.

 

VIKTIGT

Gå nu inte in och teckna Cint bara för jag gjort det. Jag ser detta som något roligt och tror inte att jag får någon tilldelning. Dock ser jag större potential i denna investering än att köpa trisslotter för 10.000 kr.

Är du intresserad måste du sätta dig in i fler artiklar samt läsa kring bolaget historik och bilda dig en uppfattning. Börja här

Med denna investering har jag uppnått min kvot att max investera i en IPO årligen. Skulle aktien mot förmodan vandra mot 0 kr efter teckning (hmmm) så skulle jag förlora 10.000 kr – med andra ord ca 1/6 av utdelningsmålet i år. Det kommer jag ha råd med.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x