Idag har jag gjort en lite större transaktion i min svenska depå som jag kort tänkte redogöra för.

Det jag gjorde är då att jag sålt mycket i Swedbank och i stället köpt Swedish Match.

Det här är kanske den mest frekventa frågan jag fått: Varför inte äga Swedish Match om du nu är intresserad av utdelning? Och ja, Svaret visade sig väl idag då jag sålde ett mindre intressant utdelningsbolag och fick ett betydligt intressantare enligt min mening.

Jag förstår att jag lär få mycket skit för att jag äger ett bolag som säljer något så onyttigt och beroendeframkallande som snus. Samtidigt är det ingen som skulle klaga ifall jag ägde McDonalds, även fast fetma sprids som en löpeld där ute men där kan vi inte peka ut en specifik aktör på lika lätt sätt.

Swedish Match är ett väldigt intressant bolag men troligtvis inte ifall vi bara kikar på direktavkastningen som är rätt låg. Snarare är det deras frekventa återköp av aktier i kombination med att man aldrig sänkt utdelningen som gör det intressant. Jag ordar oftast om att återköp av aktier kan likställas med utdelning då det blir mindre antalet aktier ute på marknaden och såldes borde de aktier du äger bli mer värda, allt annat lika. Sedan skiljer det sig från en hederlig kontantutdelning givetvis.

det givetvis tråkigt att jag missade tillfället när kursen bottnade. Men nu har jag i alla fall börjat köpa in mig 😉

Jag äger fortfarande Handelsbanken som enligt mig är den mest intressanta storbanken att äga. Sedan äger jag också Intrum som förvisso är inom en annan bransch men som ändå är intressantare än storbankerna när det kommer till ekonomi/finans. Även Resurs Holding tycker jag är intressant men det äger jag inte idag.

Swedish Match har inte delat ut ännu men det har Swedbank gjort. Bankerna kan ju komma att dela ut mer till hösten och troligtvis är det helt fel läge att börja sälja av nu, så att ni vet 😉

Samtidigt sålde jag SEB och köpte mer i Handelsbanken i stället. Så jag har inte minskat allt för mycket i banksektorn.

3.5 11 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x