2021 är ett år som verkligen kännetecknats av god utdelning och god kursutveckling. Men hur stor del av portföljens uppgång har egentligen utgjorts av insättningar?

Bilden jag ofta visar över portföljens förändring över tid har en nackdel, nämligen att den inte visar vad som är insatt kapital och vad som är avkastning.

 

Många investerare vill sätta in så lite som möjligt men ändå få så stor avkastning som möjligt. Det är väl heller inte så konstigt när vi tänker efter då det självklart är roligare att spendera pengar än att spara. Mitt tips har länge varit att spara mycket tidigt för att bygga upp en bra grund till portfölj. Oftast brukar det här kallas för ”Hundår”.

I diagrammet nedan visar jag mina insättningar i relation till kursavkastning + utdelningar erhållna under månaderna 2021.

För enkelhetens skull har jag enbart tagit mina insättningar hos Avanza och hur aktierna utvecklats där. Jag har alltså inte tagit med varken Lendify eller Tessin i beräkningen.

Såhär har det däremot inte sett ut under lång tid. Oftast har insättningarna varit större eller i alla fall lika stora som avkastningen.

Många menar att dina insättningar får mindre och mindre betydelse och kikar vi i diagrammet ovan inser vi verkligen att det ligger en sanning i detta. Vill du nå maximal utveckling är det däremot alltid värt att fortsätta spara och här kommer väl min slogan bra tillhanda

”För varje krona är början på en ny miljon”

De kronor du stoppar in idag kan du köpa nya delar i bolagen för (aktier) och dessa ger inte bara mer årlig utdelning utan även mer kursutveckling förutsatt att det underliggande bolaget fortsätter ånga på. Mer om det kommer nästa gång där jag tar upp en fråga från en flitig läsare.

Där kommer jag också visa en jämförelse som jag tycker är intressant.

Min tanke nu framöver är i alla fall att även presentera utveckling i förhållande till insättningar på det här sättet. Det är trots allt avkastningen vi vill åt. I annat fall hade vi kunnat stoppa alla pengar under madrassen.

 

 

33
0
Kommentera gärna :)x
()
x