Nu på fredag, 10 februari, så inleds handeln för SBBs avknoppning Neobo. Som ägare av SBB kan det vara svårt att veta hur du ska göra. Bör du sälja dina nya aktier i Neobo, eller ska du behålla dem? Finns det en tanke i att äga både SBB och Neobo? Vad blir utdelningen i Neobo?

 

Kort info om utdelningen i Neobo

10 aktier i SBB ger 1 aktie i Neobo

Fastighetsvärde: 15,8 miljarder

Lån: 7,6 miljarder

Belåningsgrad: 47,8%

VD: Ylva Sarby Westman

 

Visste du?

Vad ska det konstiga namnet Neobo betyda?

Jag vet inte 😀 Men vet du får du gärna kommentera!

Varför delar SBB ut Neobo?

Det SBB alltså gör är att knoppa av bostadsfastigheter i ett nytt bolag som heter Neobo. Antalet lägenheter som Neobo kommer tillhandahålla är 8 369 st och tillgångarna är ca 16 miljarder kr.

Kvar blir då SBB med ett ännu tydligare fokus på sammhällsfastigheter, d.v.s. skolor, vårdboenden och polisstationer. 

Enligt SBB själva kommer det här bidra till effektivitet i organisationerna samt skapa en ökad finansiell flexibilitet. 

Givetvis finns det säkert en viss sanning i det resonemanget, men kanske en annan sanning är att försöka skrämma bort blankarna, något som man faktiskt lyckats med tack vare detta (läs mer längre ner).

Personligen ser jag ingen annan direkt vinning med att knoppa av ett fastighetsbolag på det här viset

 

Neobo första handelsdagen

På fredag 10 februari inleds första handelsdagen av Neobo.

Redan nu kan du troligtvis se ditt innehav som vilande hos din nätmäklare. Frågan är givetvis vad du ska göra av det.

Hur många aktier får jag i Neobo?

För 10 SBB  B så får du 1 aktie i Neobo. SBB D ger ingen utdelning i Neobo.

Hur ser utdelningen ut i Neobo?

Än så länge har vi inte jättemycket information och jag har själv inte hittat mycket i informationsbroschyren på 36 sidor.

Det viktiga är väl att man planerar att dela ut 50% av förvaltningsresultatet. 

Jag har mailat lite frågor som exempelvis vad utdelningsfrekvensen kan komma att bli.

 

 

Ska man behålla Neobo?

I regel brukar jag själv behålla huvudbolaget samt sälja det avknoppade bolaget direkt. Så gjorde jag bland annat när AtlasCopco knoppade av Epiroc från sin verksamhet.

Troligtvis hade investerarna kastat sig över aktierna i Neobo om det här var i slutet på 2021. Så ser inte situationen ut nu då fastighetsmarknaden är iskall. Fastighetsindex är ner -30% på ett år.

Man kan tro att fastighetsbolag som äger hyresfastigheter (likt Neobo) skulle vara en trygg och attraktiv tillgång även nu men så är det inte riktigt. Den stora anledningen är att man inte direkt kan kompensera de högre räntorna och elpriserna genom att skruva upp hyrorna med kort varsel, vilket exempelvis är fallet med kontorsfastigheter.

Den senaste siffran jag hörde var att hyrorna kan höjas med 3,5% i Stockholm och det kan verkligen inte kompensera de högre kostnaderna.

 

Sedan man publicerade detta 27 oktober så är aktien i SBB B upp över 20%. Många blankare har tvingats fly då man inte har en likvärdig tillgång om aktierna skulle behöva lämnas tillbaka.

Hyresfastigheter har en låg avkastning, vilket gör att man oftast koncentrerar beståndet till specifika städer och områden för att på så vis kunna optimera driften och minska kostnader. Så verkar inte SBB tänka som du såg i bilden i början av det här inlägget.

Neobo kommer i alla fall bli ett av de mest ägda småbolagen på börsen då SBB har hela 256 000 ägare. Dock kommer det nog bli ett enormt säljtryck då investerare likt mig själv vill göra sig av med innehavet

 

Summering

Jag kommer att sälja mitt innehav i Neobo på fredag när aktierna börjar handlas.

Självklart borde det finnas läsare här som också äger SBB och det vore trevligt att höra hur du tänkte göra i en kort kommentar 🙂

 

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x