Idag fullkomligt sprutade det ut rapporter från mina utdelningsbolag och det blev en del köp dessutom. Utdelningsportföljen växer och tar mig sakta men säkert vidare mot ekonomisk frihet.

Dagens köp:

Axfood

Jag har skrivit om Axfoods förvärv av Bergendahl & Son nyligen och blir därigenom minoritetsägare i City Gross. En affär som jag tror skarpt på men som ändå kostat 54 miljoner kr. Det här tynger givetvis rörelsevinsten som inte hamnade riktigt enligt analytikernas förväntan.

”Vi gör ett starkt kvartal och växer mer än marknaden, även inom e-handeln, och vårt resultat är det bästa för ett andra kvartal någonsin. Det beror mycket på en god effektivitet i våra lager”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Klas Balkow, vd Axfood

 

Men kikar vi på hur det sett ut för det första halvåret så är Axfoods resultat per aktie uppe i 4,43 kr, medan samma siffra förra året var 4,15 kr. Nu är det ett halvår kvar i och för sig men det här luktar fin utdelningshöjning skulle jag säga.

Sedan är det också så att Axfood tidigare legat på en rätt hög utdelningsandel på +90%. Förra året höjde man utdelningen 7,5 kr/aktie men samtidigt sänktes utdelningsandelen till strax över 80% tack vare ett fint år. Även detta är lite högt i min mening så jag skulle bli glad om Axfood behåller samma utdelning nästa år men att utdelningsandelen sänks.

Det mest intressanta kring Axfood är ju ändå ökningen i online. På så sätt är det här caset rätt likt H&M. Samtidigt möter man rejäla jämförelsetal nu i år då alla handlade online förra året. Nu tycker jag det ser ut som att färre och färre har munskydd på affärerna och bryr sig inte.

Kommer tillväxten i Axfoods onlineaffär att vara bestående?
”Jag har varit ödmjuk kring vart den här tillväxten tar vägen då vi haft en enorm utveckling under pandemin. Nu möter vi tuffare jämförelsetal, men vi visar ändå upp en väldigt hög tillväxt. Vi tror också starkt på kombinationen av e-handel och fysiska butiker med ’Click & Collect-lösningen’.”

 

Castellum

Även Castellum gjorde ett resultat mindre än vad analytikerna väntat sig och aktien backade lite idag. Samtidigt ser Henrik Saxborn positivt på framtiden:

”Vi gör ett extremt starkt kvartal, det starkaste i bolagets historia”, säger han.

Castellum blev extra hårt drabbade under pandemin då man har mycket kontor. På ett sätt har kontoren i sig

Det här har däremot svängt något kan jag tycka och man pratar inte lika mycket om kontors-döden i samma utsträckning. Själv tycker jag att Henrik är lite inne på det Diös säger rörande kontoren:

”Det vi ser är att man vill möta sina anställdas behov av flexibilitet. Vi håller redan på att bygga mer sociala ytor för att bistå dem med det. Vi har fört många diskussioner med kunderna och ytan kommer definitivt behövs med den utvecklingen vi ser framför oss.”

Förvaltningsresultatet ligger till grund för utdelningen och detta minskade tyvärr något. Minskningen var 5%, vilket är helt beroende på de stora avyttringarna om totalt 10 mdkr i början av året.

Aktien har haft ett CAGR på hela 17,5% sedan 2013 och utdelningen har vuxit med 9% årligen under samma period.

Nu tror man att de investeringar som gjort kommer påverka förvaltningsresultatet positivt under det andra halvåret. Jag gillar också det man säger om utdelningen:

Oavsett hur året slutar exakt är både styrelse och jag övertygade om att Castellums finansiella styrka kommer att kunna
ge utrymme för fortsatt höjd utdelning även detta 24:e år i följd.

Jag gjorde rätt nyligen en jämförelse mellan 2 mycket populära utdelningsbolag – Realty Income vs Castellum.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x