2022 är i full gång och de första utdelningarna har redan trillat in. Dels från Boston Pizza men även från en annan känd månadsutdelare som jag nyligen fyllde på i efter lite oroligheter.

Köpet blev då i Transalta Renewables, RNW. Det blev ytterligare blåsväder i bolaget och aktien tog i måndags rätt bra med stryk (ner ca 9%) då RNW presenterade en uppdatering av de kollapsade vindkraftverken vid Kent Hill 1 och 2.

Problemen har varit känt sedan slutet på förra året men igår bekräftade bolaget att samtliga 50 fundamenten till vindkraftverken måste bytas ut. Det här blir en rätt stor kostnad och kommer pågå fram till slutet av 2023.

Sedan får vi tänka på att kostnaden att byta ut dessa är en sak, men det många glömmer är kostnaden att dessa måste stå offline fram till slutet av 2023.

Igår fick vi ytterligare nyheter om att en del av kostnaden kommer täckas av försäkring. Jag hann inte köpa i värsta raset även om det var min avsikt.

 

Jag kan erkänna att TransAlta har svagheter. Den främsta är troligtvis att utdelningen varit stiltje under de senaste 4 åren. Det är information som många vet om.

Men vad som också är negativt är att mängden aktier på den öppna marknaden ökat sedan 2017. Det här är det betydligt färre som tänker på. När antalet aktier ökar så blir den del du redan äger i bolaget mindre värt. Se det som motsatsen till när ett bolag köper tillbaka egna aktier.

 

Samtidigt, när det kommer till förnybar energi tror jag att RNW kan vara en av de bättre spelarna. De har flera spännande projekt i sin pipe och ett blev redan klart i november 2021 (Windrise wind project) och kommer leverera positivt till bolagets resultat inom kort.

Analytikernas estimat av vinsten 2022 gör att aktien värderas till ca 11 gånger EBITDA. Det är lägst om vi kikar på anda spelare inom samma segment (exempelvis Brookfield, Canadian solar, Atlantica).

Det finns helt klart potential och tills vindarna vänder (hehe) så får vi helt enkelt nöja oss med 5,78% direktavkastning årligen med månatlig utdelning.

 

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x