Att köpa aktier är som att leva – det blir bara roligare och roligare 😀

 – Okänd (kanske KTM?)

 

Att köpa, köpa och köpa

Många ordar om att köpa på lågt P/E och sälja på högt P/E (värdering). Det låter väl härligt och rätt logiskt, eller hur? Svårare än så är det inte!

Problemet är bara att veta vad som är en hög värdering och vad som inte är det. Ett bolag har en hög värdering av en anledning. Har Amazon ett högt P/E som ligger på 250 och hur ser det ut med H&M som har ett P/E på 17?

På Twitter igår kom det här med att köpa frekvent upp i flödet. Det var min kära kollega Frihetsmaskinen som visade sina köp i Castellum. Faktum är att den bilden han visade faktiskt var rätt lik mina köp i bolaget: 

Huvudsaken är att bolaget fortsätter att fatta rätt beslut, fortsätter öka sina vinster och framtiden (ur ett långt perspektiv) ser ljus ut så tycker jag att det är värt att köpa. Självklart vill jag som utdelningsinvesterare även se en utdelningshöjning över tid.

 

Senaste köpen

 

 

Cloetta har fått lite för lite kärlek på senare tid och har ju tidigare ordat om att jag varit lite osäker kring bolagets framtid. Bränder, högt uppsatta personer som säljer aktier… ja ni hör ju? Å andra sidan är det kanske nu man ska köpa aktier i bolaget? Då rädslan är stor och bolaget trots det i bakgrunden fortsätter att växa?

 

Saltängen Property InvestDet här är inte en preferensaktie. Trots det delar bolaget ut en fin summa till aktieägarna 4 gånger per år. Direktavkastningen är idag hela 8,39% vilket jag tycker är fenomenalt.

Det faktum att det inte är en preff innebär också att du får ta del av utdelningshöjningar. I förra årets rapport föreslogs en utdelning på 9,8 kr per aktie. Dock har utdelningshöjningar skinit med sin frånvaro här.

 

Kopparbergs har jag lovar mig själv att köpa mindre ofta i. Målet är 4 gånger per år med tanke på det dyra courtaget. Här kan ni se hur pass stor skillnad det faktiskt gör.

Avanza varnar nu deras investerare om det dyra courtaget vid köp. En liten ändring som gör fantastiskt mycket nytta. Stort plus i kanten till Avanza, men fortfarande obegripligt att detta inte gjorts tidigare.

Nu har aktien tagit rätt mycket stryk på sista tiden, vilket gör att jag omöjligt kan motstå frestelsen att köpa 🙂

 

XACT OMXSB Utd – den börshandlade fonden som faktiskt ger utdelning till dig som ägare. Vill du följa index men även ta del av utdelningar så är kanske detta valet för dig?

Notera, det finns även XACT Högutdelande ETF som är snarlik. Fondavgiften här är dock 0,30% till skillnad från 0,15% i  XACT OMXSB Utd.

 

H&M – jag får alltid så mycket skit när jag skriver mina positiva tankar om H&M, så jag skippar det för denna gång. Då jag vill vara så transparent som möjligt vill jag dock förmedla att jag gärna köper aktier i bolaget på dessa nivåer.

 

0 kommentarer