Ibland tycker jag att det är roligt att titta tillbaka och fundera över vad portföljen avkastat över tid. Det är också intressant att se hur portföljen såg ut när allting startade.

 

Det som är extra roligt med det här är att jag igår varit på börsen i exakt 5 år på dagen. Visst, när startskottet gick var jag väldigt försiktig och feg med mina investeringar, men jag förde ändå över min första krona till Avanza den 27:e mars 2015.

5 år är ju rätt intressant då jag ständigt ordar om att du inte ska vara på börsen om du har en tidshorisont på under 5 år.

 

Min avkastning från start

Grafen visar totalavkastningen på aktieportföljen sedan start. Totalavkastning är kursavkastning inklusive utdelning. Grafen tar inte med utvecklingen i mina alternativa investeringar som t.ex. Kameo

 

Självklart finns det mycket att säga om den här grafen. Jag tror däremot att jag och många av mina trogna läsare är slående överens om att det här är den minst inspirerande bild som jag någonsin publicerat.

Efter allt slit och allt sparande så skiljer det alltså +16.000 kr jämfört med om jag i stället stoppat pengarna i madrassen. Visst, 16 tusen är 16 tusen men då ska vi komma ihåg att den siffran för ett par dagar sedan var -30.000 kr.

Kanske den absolut största faktorn till att det ser ut såhär är att jag successivt höjt mitt sparande och investerat mer och mer genom åren. Första åren var det 500 kr – 1000 kr varje månad för att förra året landa på i snitt 22.000 kr varje månad. Det illustreras med den här bilden:

Självklart är det inte det här jag vill visa nya investerare som är sugna på att börja investera. Reser vi tillbaka i tiden och kikar på hur det såg ut i januari var däremot den här siffran uppe i 330.000 kr. Det visar hur galet fort det kan, och varför du inte ska vara investerad på börsen om du sparar till ditt bröllop nästa sommar, eller till ditt husköp om 3 år.

 

 

0 0 vote
Article Rating
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x