Minns tillbaka på hur jag en dag stod och vägde mellan ICA Gruppen och Axfood, vem skulle få en plats i portföljen? Bägge kändes attraktiva men jag var besluten om att inte ha allt för mycket ”mat” i portföljen. Inget lätt val, men en sak är vi överens om…mat är gott! 😀

Idag kom i alla fall Axfood med sin rapport för det gångna året.

 


Direktlänk till Axfoods Bokslutskommuniké


 

Har inte lusläst rapporten ännu men som jag förstått så var det en besvikelse med tanke på vilka mål som satts och vad som faktiskt uppnåddes.

Trots deras första rubrik Axfoods bästa år – igen så blev marknadens syn på innehållet negativt och aktiekursen är i skrivandets stund ner 5,39%.

 

Hur ska man som investerare tänka?

Jag har inget klockrent svar här. Däremot är jag långsiktig i aktien och ser mitt innehav just nu på 10-20 års sikt. En ynka eländig liten rapport är bara som en droppe i havet när vi tittar så långt framåt.

Däremot är det nog viktigt att man kanske inser att kursen kan sjunka ännu mer och att man har is i magen, för har man inte det kan man råka sälja på fel grunder.

Försäljningstillväxten steg med dryga 5% under 2016, inte helt fel men kanske inte i linje med vad siarna spått.

 

Utdelningen då?

Axfood höjde faktiskt utdelningen med 20%, vilket jag som utdelningsinvesterare ser som positivt. Då jag har hela 65 aktier i bolaget idag gör det ju en rätt så stor skillnad på helåret.

Ny utdelning blev 6 kr / aktie. Tidigare har den varit 5 kr / aktie.

 

Vad tycker KTM om VD:n?

Måste erkänna att jag är väldigt dålig på att analysera ledarna bakom bolag och har väl inte en historiskt bra bild att kunna ge ett utlåtande. Däremot tycker jag alltid att det är roligt att läsa deras egna ord i rapporterna. Blir som lite personligt på något vis 🙂

Även om jag inte har superkoll på Axfoods nuvarande VD Anders Strålman så måste jag säga att en bild säger mer än 1000 ord. Jag menar… kolla på honom…

Här stegar han framåt med ett otroligt glatt leende. Har kanske precis varit inne på något viktigt möte då han har glasögonen fästa i tröjan och den stora pärmen med viktiga papper under armen.

Här är ett bolag som jag brinner för…

Här är ett bolag som jag tror på…

…vill jag på något vis få fram i den här bilden.

Undrar vad man kan kalla en sådan typ av analys 😛

 

 

 

Blev trots allt en liten kakbit extra i Axfood idag och hur mycket kommer jag presentera i veckans rapport som kommer ut på söndag.

Idag är det för övrigt tisdag och en av de bättre dagarna på veckan då det inte är månad.

Mycket lycka till mina läsare och tack för att du läste!

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x