Källskatt är den skatt du betalar för den utdelning du erhåller på dina utländska bolag. Idag kommer den slanten tillbaka för oss som tänkt rätt kring hur vi lagt våra aktier.

 

Kort om källskatt

För er som är nya kan jag rekommendera mitt inlägg om källskatt där jag lättsamt förklarar grunderna.

I grund och botten är det inte säkert att Avanza eller Nordnet fixar tillbaka all källskatt. Det har bland annat Petrusko skrivit om tidigare och han har också kämpat för att vi ska få tillbaka 100%.

Teoretiskt tar det i alla fall 3 år för dig att få tillbaka källskatten. Har du dina utländska innehav i en KF får du tillbaka det som går att få tillbaka och har du dem i en ISK får du tillbaka max 500 kr, beroende på hur din lånebild ser ut (underskott av kapital).

Läs även inlägget om bolag med lurig källskatt

 

När betalas källskatten tillbaka?

Förra året vid det här laget hade vi redan fått tillbaka källskatten. Den kom oss tillhanda den 31/1. Har fått en del frågor från läsare i och med utebliven källskatt så jag ställde frågan direkt till Avanza. De svarar såhär:

Hej, Vi kommer att skicka meddelande om källskatten under dagen, som senast kommer pengarna att synas på kundernas konton imorgon 🙂 Trevlig dag! /Haben

Det här fick jag alltså igår (6/2 2020). Dock ser jag inget meddelande kring detta och när jag kikar under mina transaktioner ser jag inget nytt.

Men det kan vara värt för dig att hålla koll på transaktionerna under dagen. Har du Nordnet så kanske du redan fått tillbaka källskatten? Keep me updated

 

Så en fundering

När jag ”deklarerar” mina utdelningar här på bloggen så har jag alltid dragit av den källskatt som blir. Det gör jag alltså när jag fyller i min utdelningsmall.

Nu känns det däremot som det blir lite märkligt då dessa pengar kommer tillbaka.

*I bilden ovan har jag dragit bort källskatten från Realty Income, TransAlta och Boston Pizza.

Hur väljer ni att göra här? Eller hur hade ni valt att göra?

 

42
0
Kommentera gärna :)x
()
x