God morgon folket och flitiga aktiesparare! Hoppas att ni fått i er morgonkaffet och att livet leker.

Glömde skriva igår att jag följt lite i Petruskos fotspår och sålt hela mitt innehav av Handelsbanken A för att i stället köpa Handelsbanken typ B.

Som ni vet ger ju typ A mer rösträtt (hur mycket har jag ingen aning om) men är oftast dyrare än B. För oss småsparare är dock sällan rösträtten viktig, så oftast väljer vi den billigaste. När jag började köpa A så var den billigare, men nu har dessa skiftat plats och kursen ser ut som följer:

  • Handelsbanken A 127,10 SEK
  • Handelsbanken B 123,60 SEK

Det man då kan göra är att skifta om sitt innehav, sälja allt i A och köpa B. Vet att jag nyss läste hos någon bloggkollega att ett förfarande på det här viset faktiskt har ett namn, men har glömt bort vad det heter och kunde inte Google fram det. Förhoppningen är i alla fall att men efter courtaget får mer antal aktier i B än man hade i A. I och med att utdelningarna är samma för respektive aktie så ska man bli en vinnare.

screenshot_9

Om jag räknat rätt efter courtaget så tjänade jag ca. 1/2 aktie. Kanske inte så stor skillnad men på 10 års sikt så blir det ju pengar.

Känns dock som om det är något jag missat när det kommer till courtage. Blev kanske så att jag förlorade på affären trots allt. Men gjorde det mest för att testa och prova på; annars lär man sig ju inget.

 

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x