Börsen faller åter fritt och som vanligt är det bolag känsliga mot högre ränta som tar mest stryk. Dit hör då fastighetsbolag med större lån än många andra bolag. Idag kan du handla Corem D till nästan 10% direktavkastning. Är det ens hållbart?

Här är det jag köpt idag hitintills:

 

Preferensaktier

D aktier och preferensaktier är rätt lika. Bolagen skapar dessa som en typ av lån för att få in mer kapital och kunna skapa fina investeringsmöjligheter. Varje kvartal får vi utdelning från dessa och skillnaden är att du som äger D aktier inte har någon preferens, förtur, till utdelningen. Det finns andra skillnader också, som att preferensaktier inte räknas med i bolagets egna kapital*, vilket D aktierna gör.

*Ratinginstituten ser preferensaktier som delvis lånat kapital eftersom det i bolagsordningarna finns mer ”förpliktelser” mot preferensaktieägarna. 

Gemensamt är att kursen på dessa kommer sjunka om räntan stiger. Anledningen är både osäkerhet kring fastighetsbolagets förmåga att tackla den högre räntan, men också att investerarna (vi) nu får en bättre ränta än tidigare på sparkonto där risken är betydligt mindre än preffar och D aktier.

 

Corem D

För att göra en lång historia kort så har jag ägt Klövern preferensaktie väldigt länge. Den 29:e mars förra året kom dock ett bud på Klövern från Corem där vi fick välja mellan Corem D eller Corem Pref om vi tackade ja. Själv valde jag Corem D.

Genom att kombinera Corems portfölj av fastigheter för citynära
logistik och Klöverns breda fastighetsbestånd med tonvikt på kontor
har ett av Nordens ledande kommersiella fastighetsbolag skapats.

Kassaflöde som kassaflöde tänkte jag. Corem lockade dessutom med sina logistikfastigheter som kändes trygga. Och visst har det blivit kassaflöde. Första utdelningen jag fick från Klövern låg på 35 kr. Idag får jag 830 kr per kvartal från Corem.

Klart är i alla fall att Corem har högre belåning än många andra. Vad jag vet så är det enbart Balder,, NP3, Brinova, Nyfosa, Sagax som har högre belåning. Självklart kan jag ha missat någon. Därav borde Corem ta mer stryk än de fastighetsbolag med lägre belåning.

Corem har de senaste åren ökat sin belåning flitigt p.g.a. stora investeringar. Givetvis hade man kanske sett att Corem gjort en Akelius, d.v.s. minskat belåningen, men vem kan vet när vindarna ska vända?

 

En känd profil som gillar Corem är Investeraren, Nicklas Andersson, som i en intervju hos DI ställer sig positiv till följande bolag:

 

”Jag gillar VNV som en krydda. Visst är det högre risk men jag tror att den kommer komma ur sin permafrost när vi får lite mer riskvilja i marknaden. Dessutom handlas aktien till en kraftig substansrabatt. I övrigt ställer jag mig även positiv till StorytelCtekBonavaEQTCorem och Mips”, säger han.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x