Jag tror större delen av Sverige redan upplevt en start på sommaren som varit bättre än hela sommarperioden 2017. Själv bestämde jag mig för att inte låta det fina vädret gå till spillo och tog därigenom ledigt från jobbet.
Det är egentligen dagar som dessa då jag sakta men säkert inser att det hade varit rätt skönt att kunna styra mer över sin egen tid. Däremot finns det inte så mycket utrymme till det med enstaka 25 semesterdagar per år. Det ska räcka till själva sommaren, några dagar vid jul och sedan är det slut.
Då det är 250 arbetsdagar under 2018 så är det lätt att inse att dessa 25 dagar är väldigt få till antalet…
Nu är klockan 07:35 på tisdag när jag skriver det här och jag är precis på väg till jobbet. På ett sätt känns det lite tungt, speciellt med tanke på att dagens väder kommer bli minst lika bra och mitt jobb består av kontorssittande 8 timmar i följd.
Jag räknade lite och idag har jag en årsinkomst på 294 216 kr netto (efter skatt). Om jag nu skulle uppnå mitt mål med 16.000 kr i utdelning i år så skulle detta motsvara 5,4% av min totala årsinkomst. Vi skulle kunna kalla detta för frihetskvot.
Det låter kanske inte mycket, men då ska man komma ihåg att jag precis börjat min investeringsresa. Dessutom, även om resan må gå upp och ner så har vi bevis på att det bara går fortare och fortare ju längre vi kommer.
Vidare skulle dessa 5,4% på 250 arbetsdagar innebära 13,5 arbetsdagars extra semester. Jag kan alltså ta ledigt 13 och en halv dag extra om året utan att det påverkar min totala inkomst. Det är ju för tusan över en halv semesterperiod!
När man tänker i de termerna inser man snabbt hur fruktansvärt stor effekt sparande faktiskt har.
Med det sagt kanske jag ändå skippar att cykla iväg till jobbet idag ^.^
Grattis till en ledig dag! Själv tycker jag det känns motigt för varje ny arbetsvecka. Det är mycket som är osäkert på jobbfronten både för mig och frugan. Chefer som ska bytas ut, projekt som ska omstruktureras och avtal som ska förhandlas om. Allt detta i kombination med ovanligt fint väder göt att lusten att jobba ter sig mer och mer fjärran. Du har ju en bra början och du har en bra plan och en fin portfölj och dessutom har ju all tid du lägger ner på ”marknadsföring” via välskrivna blogginlägg och twitter etc lönat sig i en fin… Läs mer »
Halloj Snålgrisen! Tack så mycket för det. Jag förstår dig helt. Samtidigt som livet känns lättare när allt blir ljusare så minskar lusten att jobba. Det här är ju en fantastisk tid som man gärna tar vara på. Jag kommer helt garanterat ångra mig framöver då jag inte bytt jobb ännu. Det finns så många valmöjligheter för mig och andra systemutvecklare. Samtidigt finns det också MYCKET som jag uppskattar med mitt jobb och som du säger har man blivit en smula bekväm. TradeVenue ringde mig förra veckan och där talades vi vid om att de behövde webbutvecklare. Det kanske skulle… Läs mer »
Frihetskvot var ett härligt uttryck, jag lånar denna dig! 😉
Yes box! 😀
Härligt kronan, bra jobbat att ta ut lite frihet! 🙂 Frihetskvot är en grej jag faktiskt kört med sedan jag startade bloggen,du kan se hur jag räknat här. Jag kör i två steg frihetskvot1 täcker fasta kostnader och frihetskvot2 täcker totala kostnader.
Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen
Halloj Frihetsmaskinen!
Visste faktiskt inte att det var ett uttryck och jag har inte läst om den tidigare (tror jag i all fall). Mycket fint inlägg det där, riktigt givande att läsa 🙂
Jag tycker du är lite försiktig i beräkningen av din frihetskvot. Du kan räkna bort din sparkvot från den disponibla inkomsten. När du nått 100% frihet så behöver du inte spara till friheten mer.
Om du t ex har 50% sparkvot så innebär det att din frihetsgrad är 10,8% om utdelningarna når 16 000 kr.
Precis, det är ofta bättre att tänka i månadsutgifter än månadslöner. Ofta vill man täcka kostnaderna man har. Samma sak gäller buffert, den ska täcka ett antal månadsutgifter, inte ett antal månadslöner.
Tror det är lätt att tänka fel eftersom många använder hela sin lön innan nästa har kommit.
HEJ KANALJEN!
Jag förstår vad du menar och jag tycker ändå det känns rimligt. Om jag klarar av att leva på 50% av min lön idag, ja då borde jag väl kunna göra det framöver. Dock får man väl inse att jag lever optimalt i ett sparperspektiv idag. Vi är ju s.k. DINK (Double income, no kids), vilket självklart bidrar till en högre sparkvot. Jag kommer nog inte kunna ha 50% livet ut är jag rädd 🙂
Jag älskar att jämföra siffrorna på det sätt som du har gjort i ditt inlägg nu!
Tack för det, nu ska jag sätta mig och räkna ut vad min frihetskvot blir i möjliga semesterdagar.
// Frilans
Men halloj Frilansportföljen!
Ja det ger grym motivation längs vägen och man blir liksom mer pepp på att fortsätta stånga sig framåt 😀
Hej,
Vad härligt att ta en dag med lite spontan-ledighet!
Jag jobbar som lärare och jag har räknat ut att vi har ca. 15 veckor betald ledighet varje år (sommarlov, höstlov, jullov, sportlov och påsklov), och det är ett fantastiskt upplägg!
En fråga: När är du helt fri? Hur stor är din passiva inkomst då? Jag frågar för den summan skiljer sig så enormt mellan olika FIRE-bloggare. Någon siktar på 12 000 i månaden och så läste jag en blogg där bloggaren behöver 40 000 kr i månaden i passiv inkomst för att leva.
Ha en fin dag!
Hej Anneli! Helt klart härlig förmån för er lärare. Däremot vet jag ju vilket fruktansvärt jobb ni utsätts för. Jag vikarierade som matematiklärare till en fordonsklass en gång, det var en upplevelse jag helst inte gör om. Min passiva inkomst i form av utdelningar kan du se under Utdelningar 2018 där jag månad för månad följer upp vad jag får. Sedan får jag från bloggen också och det blir väl 2000 kr varje månad efter avdragna skatter och avgifter 🙂 Jag har ännu inte räknat riktigt på hur mycket jag vill uppnå utan ni i första steget siktar jag på… Läs mer »
Haha…Ja, som vikarier utsätts man lätt för det där lilla extra 🙂 I hear ya!
Ha en fin kväll!
Mvh, Anneli