Dagens stora snackis är att Readly nu får ett bud på sig och aktien stiger med hela 55% under dagen. Trevligt för ägarna? Ja kanske vid första ögonkastet.

I Affärsvärldens artikel om Readlys IPO tillbaka i 2020 så var man neutral kring noteringen. Just affärsvärlden gör grymma IPO analyser men smakar det så kostar det (artiklarna är inte gratis).

Jag minns själv att jag ställde mig frågan om jag skulle teckna eller ej. Det här var också precis i slutet av den period då alla IPO:er ansågs vara ”gratis pengar”. Du kunde i princip teckna vad som helst och komma vinnande ur striden.

Själv är jag ingen flitig läsare, och att läsa tidningar på en platta skulle aldrig falla mig in. Sedan känns det som att tidningar i sig är lite av inversen till en mega-trend. Det är väl möjligen inför någon tågresa jag kan tänka mig en tidning, om ens då.

 

Nu lägger alltså Bonnier genom dotterbolaget Bonnier News ett bud på 12 kr/aktie på Readly. Det här motsvarar då en premie på 59.3% och aktien är upp 55% idag. Jämfört med snittkursen senaste 60 handelsdagarna var premien 70% och senaste 120 dagarna landade premien på 60,1%.

Det är den sjätte högsta premien av årets 31 bud. Visst låter det underbart? Grattis!

Men kikar vi på hur kursen faktiskt gått och vad den här uppgången innebär så är det mindre muntert. Som du ser så syns knappt dagens stora uppgång i förhållande till hur mycket slakt kursen fått innan. Det blir nästan lite komiskt:

 

Här och nu är mitt enda råd till ägarna att tacka ja till budet och gå vidare. Jag anser att det är stor chans att budet går igenom. Går budet Inte igenom finns det i stället en stor nedsida att se fram emot.

 

Sensmoralen i den här sagan

Det här är den enda riktigt stora nackdelen med aktier. Har en aktie fått mycket stryk så krävs det mycket och åter mycket för att vi ska komma tillbaka. Går en aktie ner 75% så måste den gå upp 300% för att återhämta sig.

Just detta faktum gör att det blir ännu viktigare att välja rätt bolag i sin portfölj. Hur gör man då det? Ja det är ständigt det jag försöker göra själv i mitt eviga jobb att bygga ekonomisk frihet.

 

Alla bud och dess premie hitintills i år. Bild från Affärsvärlden

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x