Medias vinkel är rätt solklar. Äger du Volvo och tilldelas utdelning så är du rutten…bolaget är även det ruttet som delar ut pengar till dig. Den utdelning + extrautdelning som Volvo nu ger har åter blivit en snackis och du som äger bolaget borde onekligen skämmas. Jag tar mig en närmare titt på de faktiska siffrorna.

 

Volvo utdelning 2020

Författaren Joachim presenterade en artikel för drygt ett år sedan, i mars 2020. Joachim skrev där och då om att staten betalar löner och Volvo delar ut miljarder.

Mitt motargument där och då var att utdelningen som bolaget ger 2020 baseras på vinsten 2019 och då visste ingen om pandemin. ”Kamma er”, var mitt argument till skribenterna som vräkte ur sig artiklar som icke sparentusiaster tyckte var rogivande.

Samtidigt förstår jag hur dessa artiklar väcker uppmärksamhet. Majoriteten av de som läser Aftonbladet har inte ett ISK och därigenom ser man ner på aktiesparare som tar skattebetalarnas pengar. Det låter rätt rimligt, eller hur?

2020

 

Artikeln ovan publicerades alltså den 23:e mars 2020. I maj samma år drog Volvo tillbaka hela utdelningen. Om det är för den livliga debatten som blev kan jag bara spekulera om.

 

Volvo utdelning 2021

Det här är då Joachims nya artikel som presenterades för ett par dagar sedan. Han har modifierat några ord här och där men i grund och botten är det enbart CTRL+C, CTRL+V

 

 

Siffrorna

Vi får kika på vad vi faktiskt har att jobba med här. Ska vi lägga samtliga kort på bordet så ser det ut enligt följande:

Vinst / aktie Utdelning
2019 17,64 0
2020 9,5 6 + 9 = 15 kr

 

Utöver detta meddelar Volvo nu att man delar ut 9,5 kr/aktie från försäljningen av UD Trucks. Men då detta inte är från ordinarie verksamhet utan en utdelning från del av bolaget så fokuserar jag inte på den mer.

Såhär ser de viktigaste nyckeltalen ut för 2020 och 2021.

Vad du kan ta med dig härifrån är att Volvo delade ut 0 kr förra året trots att man gjorde en suverän vinst 2019. Dessutom är den ordinarie utdelningen för 2020 inte större än vinst/aktie.

 

Statligt stöd Volvo

Volvo har alltså tagit statligt stöd på 1 miljarder kronor förra året.

Under både 2019 och 2020 hade Volvo en vinst på 77 051 Mkr (se bilden ovan, adderat både 2019 och 2020). 77 miljarder. Stödet som vi såg i årsredovisningen för 2020 är alltså en liten del av detta.

Efter att hela denna jätteutdelning är klar sitter Volvo fortfarande med en kassa på 50 miljarder.

Det jag ändå tycker är mest märkligt är att vi nu har tydliga regler kring hur utdelning får ges efter statligt stöd. Den artikeln kan du läsa här. Jag är osäker på om detta ändrats men inte vad jag hört. Dock är det svårt att hänga med i allt som händer.

Den nya regleringen innebär nu att ett bolag inte får ge utdelning 2 månader innan stödet togs emot och 6 månader efter. Här tycker jag att Volvo följer regeln bra.

 

Slutsats

Jag kan tycka att det mest logiska är att ett bolag betalar tillbaka stödet om möjligt före utdelning. Då blir man dessutom av med debatter som dessa. Samtidigt var Volvos utdelningsandel för 2019 och 2020 sammanlagt bara lite drygt 50%. Det är inte så att man maxat utdelningen i förhållande till vinsten. Siffror likt dessa tar man aldrig upp i artiklarna som slänger skit över Volvo.

Idag äger jag inte Volvo men kan ändå tycka att det är rätt surt för bolaget som tvingas utstå alla dessa artiklar.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x