Ytterligare en ganska blodröd dag på börsen går mot sitt slut. Mina egna innehav är bara idag ner ca 40 000 kr och i år har portföljvärdet minskat med nästan en halv miljon. Det är i dessa lägen som vi kan lära av bonden.

Jag sa tidigare att börsen är den enda affären i världen där folk springer ut när röda rabatterade priser sätts upp. Det är rätt intressant att det fungerar så. Men hade alla varit sjukt långsiktiga så hade väl inga fina lägen uppstått heller.

Sedan finns det de som säger att du i princip kan välja vilken strategi du vill och ändå lyckas. Det enda som egentligen spelar någon roll är ditt psyke och hur bra du kan stå emot tråkiga tider samt tygla dina känslor. Det många nu gör är att sälja då vi tror att det bör ner ännu mer. Men vem kan egentligen svara på det?

Och så kommer vi in på det här med bonden:

 

Bonden

Farmer | Cartoons png, Farm cartoon, Farmer

Bonden äger en bondgård som idag är värd ca 2 miljoner kr. Bonden säljer det han producerar på gården och får varje år en vinst på 300 000 kr (summorna är bara hämtade ur mitt huvud).

En dag kommer en spekulant som föreslår att han kan köpa gården och bondens ägor för 1,8 miljoner. Alltså 200 000 mindre än värdet. Bonden behöver inte fundera särskilt länge utan tackar Nej.

Nästa dag kommer samma spekulant och erbjuder 1,6 miljoner för gården. Vad tror ni bonden svarar?

Dagen därpå är spekulanten åter vid bondens dörr och erbjuder 1,5 miljoner. Troligtvis förstår du att bondens svar även denna gång blir Nej.

 

Summering

Bondens historia tycker jag är bra att ta till när det väl svajar. Marknaden skulle i den här historian vara spekulanten som varje dag bjuder mindre och mindre för bondens ägor. Självklart kommer inte bonden sälja till marknaden då det egentligen inte är något fel på hans gård och verksamheten tickar på som vanligt.

Det jag ser här och nu är samma sak. Varje dag kommer det nya bud som säger att jag kan sälja Cibus till ett lägre pris än igår.

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x