Fastighetssektorn är fortfarande en av mina favoritsektorer, även om den just nu lider fruktansvärt. En annan sektorn som jag börjat investera allt mer i är skogen där det finns betydligt färre men också intressanta utdelningsbolag. I veckan föll skogsaktierna rejält och frågan är väl vad som är bra att göra här och nu.

 

Varför investera i skog?

Precis som i fastighetsbolagen så har skogsbolagen reella värden inlåsta i själva skogen man äger. Det här är i princip så långt ifrån ett förhoppningsbolag du kan komma.

Det finns givetvis många sätt att investera i skog, exempelvis direktägande eller via fonder, men personligen tycker jag som alltid att aktier i ett skogsbolag är vägen att gå. Självklart går det att kombinera med olika typer av ägande.

Tillgångarna i skog är en sorts bromskloss som gör att nedsidan i skogsaktierna begränsas något, även om det under perioder givetvis kan vara väldigt volatilt. Exempel på det motsatta är då ett forskningsbolag där aktiekursen i princip kan utraderas om bolagets nya läkemedel inte går igenom någon av stegen Fas1 eller Fas2. Det har vi sett många gånger.

Personligen tycker jag att miljötrenden är en viktig faktor och någon typ av megatrend för skogsbolagen. Allt mer verkar gå mot att plast fasas ut och ersätts med alternativ i papp.

Nu har jag inte koll på hur samtliga skogsbolag presterat men för Holmen så har det för många varit en fin aktie att hålla. Totalavkastningen årligen (CAGR) är nästan 19% de senaste 10 åren

 

 

Varför faller kursen i skogsbolagen?

SCA, Stora Enso och Billerud har redan rapporterat. Det var ingen vacker läsning. Skogsbolagen redovisar fallande rörelseresultat på 55–131% (ja, rörelseresultatet var i vissa fall negativt). Holmen rapporterar i augusti men det blir nog inte heller någon trevlig läsning enligt min profetia.

Anledningen att skogsbolagen har problem är för att priserna på virke stiger på grund av vedbrist och kriget i Ukraina påverkar fortsatt. Hemmabygget har i svalnat av rejält

Samtidigt har massapriset sjunkit och det påverkar i allra högsta grad skogsbolagen.

Stora Ensos VD Annica Bresky uttalar sig om det här i en intervju med dagens industri

”Vi utfärdade ju en vinstvarning i april. Vi har redan sedan början av året sett att marknaden för massa försvagas, och vi har ju en stor exponering mot massa. Under det här kvartalet har vi haft den snabbaste nedgången någonsin i massapriset. Även på byggsidan kan man tydligt se att aktiviteten kontinuerligt har försvagats. Så nej, jag är inte överraskad. ”

Stora Ensos VD Annica Bresky

 

Priserna på sågade trävaror har stigit med 8%. SCA:s VD menar att vi troligtvis kommer få se en tuffare period framöver men han är inte orolig för framtiden mer långsiktigt

”Vi kommer ha en sättning i tredje kvartalet prismässigt, vilket beror på att mycket av byggaktiviteterna stannar av. Det är typiskt sett andra kvartalet som är starkast jämfört med fjärde och första kvartalet. Lagren är på en ganska normal nivå. Produktionen i Sverige och Finland har också legat på en normal nivå fram till nu. Exempelvis Tyskland och Kanada har dock redan reducerat produktionen kraftigt”, säger Ulf Larsson.

 

Vad kokar det här ner till?

Enligt mig är det här ett klockrent köptillfälle när det tillfälligt uppstår problem, inte i ett specifikt bolag utan på mer generell nivå. Det är då du ska vara ännu mer köpglad. Själv köpte jag nyligen på mig ett ännu större knippe aktier i Stora Enso.

Givetvis kan det bli värre innan det blir bättre. Är du sugen på Holmen kan du kanske vänta till augusti innan du köper då min take är att aktien kommer gå ner en del på en rapport i besvikelse. Men det är bara en ren gissning.

Holmen har presterat väldigt väl utdelningsmässigt och är ett av mina större innehav i portföljen.

 

En sak jag själv inte undersökt mer noga är vilka utländska bolag det finns inom sektorn. Kan tänka mig att det finns en del i exempelvis Kanada.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x