SBB och Embracer är har tre saker gemensamt. Aktierna har fallit rejält, bägge har ett stort antal svenska aktieägare och bolagen i fråga möter just nu mäktiga problem. Vänsterpartiet vill nu snabbutreda möjligheten att svenska staten får förköpsrätt till SBBs fastigheter som en sista spik i kistan.

 

Ett annat ägande än staten = dåligt?

Egentligen är jag både positiv och negativ till förslaget. Om en förköpsrätt blir av så kan väl i stort sett vilken prislapp som helst sättas på fastigheterna. Har vi fler budgivare borde vi få ett rimligare pris enligt mig och inget skambud.

Å andra sidan är det kanske bra att man på något vis kan kontrollera vilka som får tillgång till de 750 fastigheter för offentlig verksamhet som SBB i dagsläget hyr ut till kommuner, regioner och staten. Det jag blir lite störd på är att V verkar förutsätta att alla andra ägare än svenska staten blir sämre.

Vad jag också stör mig på är följande uttalande som säger att en budgivning skulle rädda ägarna i SBB:

”Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen”, Nooshi Dadgostar

Först och främst kommer inte en budgivning på fastigheterna rädda aktieägarna. Plåstret är redan draget, oavsett om du sitter kvar eller inte. Det blir givetvis ett mildare fall på aktien om budet inte skulle bli skräp, men vi aktieägare har redan fått äta av det sura äpplet. Här låter det som att en budgivning skulle kunna föra aktiekursen till ett All-Time-High men det kommer liksom inte ske.

 

Kort info om aktien i SBB

Antal aktieägare: 264 176

Aktien från toppen (22 november 2021): -91% 

Aktien hittills i år: -70%

Aktien senaste tolv mån:80%.

Aktien senaste tre åren: -71%.

Börsvärde: 9,2 miljarder kr.

Största ägare: Ilija Batljan, Blackrock, Dragfast AB

 

Investera inte på börsen

Jag har lovat att enbart ta upp politik då det är av direkt betydelse för aktiesparande. Vad jag inte gillar med politiken V kör med är att man inte tycks vilja att befolkningen ska investera i aktier, att kapital förvärvat via kapital är något dåligt.

Ett annat exempel…

Den 30:e november 2022 sattes statslåneräntan till 1,96% som då blir grunden för ISK skatten i år. För ISK/KF har vi dock ett påslag med 1 procentenhet (2,96%). Din avkastning måste därigenom överstiga 2,96%. I annat fall blir  ISK ett värdelöst val för dig som mer eller mindre äter upp ditt kapital. Hade vi bara stirrat oss blinda på V politiken så hade vi fått se en betydligt högre procentsats än så skulle jag gissa.

Nu när statslåneräntan höjs är många av oss säkert glada att det inflytandet inte blivit allt för stort.

I fallet SBB är det inget nytt att offentliga aktörer säljer en del fastigheter till privata aktieägare. Det är definitivt inte något onormalt och inte heller något som är begränsat endast till SBB.

Jag är lite less på att vi aktieägare ska ses som boven i ett drama.

 

78
0
Kommentera gärna :)x
()
x