Det stormar kring svenska banker och nyligen fick Handelsbanken sitt kreditbetyg sänkt av Moody’s samtidigt som blankarna verkar inta sin position. Personligen tycker jag att det är värt att utnyttja läget och både de amerikanska och kanadensiska bankerna visar att verksamheten mår bra.

Även om kärnverksamheten är densamma kan vi givetvis inte ställa utländska banker i direkt relation till svenska. Oron från utlandet är svenska bankers exponering mot fastighter. Moody’s noterar att fastighetsutlåning står för 29% av Handelsbankens lånebok.

”Handelsbankens större exponering mot sektorn gör den mer känslig för ett negativt scenario”, skriver Moody’s

Här måste vi komma ihåg det gamla goda ordspråket att de bästa affärerna görs i de jävligaste av tider, något vi tenderar att glömma när vi väl står mitt i oron. Men visst, jag utesluter inte att bankerna kan få problem om fastighetssektorn fortsatt blir lidande och kreditförlusterna blir ett faktum.

Jag har spanat på hur de utländska bankerna nyligen valt att göra med sina utdelningar och där är det verkligen ingen ko på isen. Visst har de mindre säkre och trygga bankerna havererat, men de större är fortfarande trygga investeringar.

Först tänkte jag visa den här bilden som tydligt visar de största bankerna i världen i relation med andra. Det är stora giganter som har en stor hög med kapital man förvaltar.

 

 

De största bankerna har redan höjt utdelningen

Bortsett från listan här nedan med amerikanska banker så har även de flesta av de kanadensiska redan höjt. Personligen tycker jag att de kanadensiska bankerna är mest lockade ur ett utdelningsperspektiv. Här får du en blandning mellan god direktavkastning, fin utdelningstillväxt och hög utdelningssäkerhet.

 

JPMorgan (JPM)

Höjd utdelning med 5%

Wells Fargo (WFC)

Höjd utdelning med 17%

Citigroup (moderbolaget till Citibank)

Höjd utdelning med 3,9%

Bank of America

Höjd utdelning med 9,1%

Det kan bli nog så smärtsamt för investerarna, men sannolikheten för att bankerna ska drabbas signifikant är fortfarande låg”, skriver Ålandsbanken.

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x