För ett par dagar sedan tecknade jag upp mig för en ny börsintroduktion. Denna gång var det Climeon som skulle gå ut på börsen och sökte kapital.

Jag tecknade upp mig för 320 aktier och fick idag information om att jag fått 0 aktier i tilldelning. Priset var 31 kr per aktie, med andra ord 9920 kr. Det var ganska exakt den summan jag har kvar att handla för den här månaden.

Det verkar vara många som visat sitt intresse till denna introduktion. Själv har jag läst och åter läst om bolaget och tyckte att allt verkade mycket intressant. Dessutom innebar denna teckning en väldigt liten del av portföljens totala värde (2,8% för att vara exakt)

Själv är jag inte ensam att bli utan andel. Då många verkar vara fundersamma kring hur det generellt fungerar vid en tilldelningen tänkte jag beskriva det på mitt enkla sätt.

 

Hur fungerar tilldelningen?

Först och främst skulle jag vilja påpeka att det inte finns någon fast beslutat om hur tilldelningen ska ske. Det skiljer sig från case till case. Generellt kan man säga att den beror på:

  • Vilken tilldelningsprocess bolaget valt.
  • Hur många som registrerat intresse
  • Vilka som registrerat intresse.

Vid en s.k. överteckning finns det helt enkelt inte tillräckligt med aktier så det räcker till alla. Därför finns det några som får tilldelning, medan andra stackare blir utan. Ibland blir det frågan om övertilldelning, vilket innebär att ytterligare ett antal aktier emitteras och blir tillgängliga.

Sedan är det så att många större instanser blir garanterade sin andel vid en introduktion, vilket du som småsparare aldrig kan bli. Hur stor tilldelning som blir över till oss s.k retailkunder varierar givetvis från fall till fall. I Climeon introduktion var det 5 svenska institutioner som tecknat aktier för 50% av det totala erbjudandet.

Om intresset är stort och alla aktier inte kan delas ut brukar antalet aktier jämt försöka fördelas så att vi i alla fall får den minsta posten som gick att teckna.

När överteckningen är rejält stor och det inte finns utrymme för alla att ens få den minsta delen så kan lottning ske.

 

Hur fungerar lottningen?

Ja det är inte Avanza som sitter och sköter detta. Det som i stället händer är att en lista skickas in till emissionsinstitutet/rådgivarna som sköter om lottningen. Dessa listor samlas in från alla banker som varit med i introduktionen.

Avanza får sedan tillbaka resultatet och kan meddela deras kunder vilka som blev de lyckliga (eller ibland olyckliga).

Många blir besvikna när resultatet kommer och de inser att ingen del av kakan föll i deras händer. Det jag tycker är att vi ska vara glada att det ens finns en möjlighet att få ta del av aktierna. I USA exempelvis finns det nog inte ens på kartan att en vanlig småsparare får vara med i leken.

 

Den enkla förklaringen

Jag har försökt att förklara processen så enkelt som möjligt. Det prospekt som följer med noteringen har mer information kring just den tilldelningsprocess som används men denna. Men denna är i regel mer avancerad läsning. Såhär går det till i Climeon.

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x