Länk till Telia på Avanza

Telia har som ni kanske vet varit en ond sten i min sko under rätt lång tid. Minns än idag min alldeles utomordentliga analys av bolaget när jag köpte. Bolaget fanns i andra bloggares portfölj (främst Miljonär innan 30) och hade en riktigt hög direktavkastning räknat i procent. Yes, jag skämtar inte, så löd i stort sett min analys av bolaget. Helt korkat när man tänker tillbaka 🙂 Att bolaget inte visat någon direkt vinst på väldigt länge spelade ingen roll.

Antar att jag när jag köpte Telia inte tänkte riktigt på att bolag också kan sänka sin direktavkastning ifall värdet på aktierna sänkts, något som faktiskt är mycket vanligt. Bolag som tenderar att gå bra höjer däremot sin utdelning, s.k. utdelningstillväxt. Det är rätt självklart att det är just utdelningstillväxt jag siktar på i min portfölj och då måste bolagen visa vinst.

Så här ser min fina historik av Teliaköp ut, titta och njut…

 

På senare dar har det däremot hänt något med kursen. Från att ha haft en avkastning på -500 kr så ligger nu innehavet på -187 kr i portföljen. Kanske är det förhoppningen om Q1 nästa år som fått kursen att börja vandra uppåt? Tydligen kommer Telia ändra sin organisationsstruktur den 1 januari 2017 där den största förändringen blir att Norge och Finland kommer ingå i koncernledningen.

”Då vi fortsätter att lägga större fokus på våra verksamheter i Norden och Baltikum kommer den nya strukturen att öka transparensen samtidigt som den ökar effektiviteten på alla våra marknader. I den nya strukturen kommer även hållbarhet att fortsätta vara högprioriterat för Telia Company”, säger Johan Dennelind, koncern-vd, i en kommentar.

Ja, det låter ju antagligen positivt, men frågan är om man verkligen ska tro på att förändringen kommer att innebära vind i seglen?

Frågan är om man ska sälja nu när köpet av Telia i princip gett plus minus 0. Samtidigt känns det ju lockande att vänta på nästa utdelning som är redan i April nästa år. Kollar vi på Ericsson gjorde jag ju det stora misstaget att sälja på botten, vilket också är det vanligaste misstaget orutinerade investerare gör – d.v.s. att köpa dyrt och sälja billigt.

 

Har ju som mål att alla innehav i min portfölj är innehav som jag är beredd att äga under väldigt lång tid och som jag alltid kan argumentera för varför jag äger. Tyvärr är Telia inte ett sådant bolag :/ Kul i alla fall att kursen pekat uppåt på senare tid. Ska bli riktigt intressant att följa framtiden

 

 

 

 

 

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x