2019 bjöd EQT på Stockholmsbörsens största notering på två decennier. Jag var med i den och fick tilldelning. Sedan dess har jag köpt och åter köpt aktier och nu är EQT ett av mina största bolag. En nyhet som jag läste idag gör att jag inser varför jag äger EQT.

Aktien i EQT har haft en mycket tuff resa såhär i början av 2022. Det man måste komma ihåg då är att aktien ändå är upp nästan 30% på ett helt år.

Visar alla mina historiska köp i EQT

 

Det här gör EQT

Själva modellen i EQT är rätt enkel men ändå svår att begripa till fulla. Den baseras på 5 steg:

  1. Tillhandahålla kapital. Investerare allokerar kapital till EQT-fonder.
  2. Investera. Här riktar man sig mot företag med hög tillväxtpotential och god kvalité
  3. Framtidssäkra. Här ser man till att bolagen ska uppnå sin fulla potential.
  4. Avyttra. När den fulla potentialen är uppnådd väljer man oftast att avyttra.
  5. Kvar blir avkastning

Grunden i EQT började år 1993 under en middag i Gamla Stan. Det var Conni Jonsson som ett år efteråt fick mandat från Investors styrelse att bilda det vi kallar för EQT. Man fick även stöd från SEB och den första fonden inriktade sig på industriföretag. Conni själv äger idag mer än 6 miljoner aktier i EQT.

Conni Jonsson, grundare till EQT år 1994

EQT har ökat sitt rörelseresultat kraftigt under senaste åren. Bild från bolagspresentationen

Dagens nyhet

Storytel

En intressant nyhet idag är att EQT storköper i ljudbokstjänsten Storytel.

Storytel har en suverän tjänst men på något sätt känns det som att konkurrenter ständigt dyker upp i allt bredare skala. Vad ska man välja idag liksom?

  • Storytel
  • BookBeat.
  • Audible.
  • Nextory.
  • Google Audiobooks

Det kunder då gör är att man testar Storytel gratis i en månad och sedan hoppar till nästa där du kan få ytterligare en månad gratis. Gratis är gott.

 

Aktien i Storytel hör till Stockholmsbörsens allra största förlorare och under ett år har kursen fallit med 63% 😯

Å andra sidan har allt inom streaming fallit fritt. Se bara på Spotify, Netflix och Acast, vilket i och för sig talar positivt för Storytels del. När en bransch sjunker så är det bra mycket bättre än om ett enskilt bolag går på knäna.

Men problemen i Storytel verkar fortsätta. Nyligen meddelade man att 100 av 700 anställda måste lämna bolaget. Storytel har dessutom bytt ordförande 2 gånger och VD samt grundare har hoppat av sin post.

Intressant är att hela 24 000 kunder hos Avanza äger Storytel. Jämförelsevis äger 73 000 Axfood. 24 000 är en stor siffra.

Jag själv skulle inte våga mig på en investering i Storytel så därför är jag glad att EQT gör detta åt mig. De har så mycket bättre direktkontakt med bolagen i fråga och kan göra analyser som jag aldrig skulle kunna mäkta med.

Idag äger EQT nästan 14% av Storytel och jag tror och hoppas på att deras aktiva ägande kan göra susen.

 

Storytels streamingintäkter. Bild från Affärsvärlden (betald analys). Jag har ett samarbete med Affärsvärlden som låter mig nyttja deras tjänst.

 

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x