Nyligen har jag och min morbror funnit varandra på ett helt annat plan än tidigare, nämligen aktiehandel. Självklart är det tråkigt att vi först nu, efter så galet många år, inser att vi båda har ett gemensamt intresse. Men hans aktiehandel skrämmer mig också vill jag lova.

Egentligen var det väl han som kom till mig och menade på att det är ett bra läge att köpa aktier nu. Ja, det är väl jag beredd att hålla med om till 110%.

När jag frågade om vad han köper så fick jag som svar:

”SKF, dom har fallit mycket”

”Okej, få se vad gör det bolaget nu igen?”, frågade jag nyfiket

”Ja men det är stort och stabilt”, fick jag som svar

Och det har han i och för sig rätt i, men att gå in i något för att kursen har fallit är väl lika dumt som att plantera ett äppelträd i december. Jag kan förvisso inget om plantering och kanske är det jättebra att plantera under vintern.

Lite mer försvarbart blir det nu då börsen generellt är nertryckt. Just nu behöver du inte leta länge för att hitta ett intressant case och nedgången i SKF är inte p.g.a. att bolaget går på knäna.

SKF var faktiskt mitt 3:e bolag i portföljen om jag minns rätt. Där och då hade jag ingen aning om att bolaget pysslade med kullager etc. utan jag köpte för att jag läste en artikel på Placera att det var ett fint köpläge.

Nu påstår jag inte att SKF är en dålig investering. De har väl givit ca 9% årligen inklusive återinvesterad utdelning sedan långt tillbaka. Däremot skulle jag aldrig investera då jag inte kan något om bolaget. Det enda jag vet är att det är lika brist på halvledare idag som det var brist på kullager runt andra världskriget. Nu är väl inte kullager det enda som SKF pysslar med…

16010 SKF Kullager 50x80x10 - Remlagret.se

Det är nog rätt vanligt att investerare kikar på aktiekursen samt dess utveckling för att avgöra hur billigt något är. Där befann jag mig själv i början av min resa. Det kändes bättre att köpa Africa oil för 20 kr än Autoliv för 800 kr. Här har vi väl också anledningen till att aktiesplit blivit rätt vanligt.

 

Investera i aktier överhuvudtaget?

Min morbror är 80 år. Jag har alltid resonerat om att du minst måste ha en tidshorisont på +5 år när du investerar dina pengar (2022 är ett lysande exempel på varför). Självklart kan jag inte här och nu stå och säga hur lång tid min morbror har kvar att leva men själv hade jag nog haft en annan strategi om jag var 80+.

Jag har ingen aning om hans börspsyke heller. Om SKF faller 20%, säljer han då? Risken skulle jag säga är överhängande om man inte kan något om bolaget i fråga.

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x