Bland fastighetsbolagen så är det utan tvekan SBB’s B-aktie som fallit mest i år. Det här verkar inte skrämma investerarna då SBB även är en av de mest köpta aktierna.

 

En kort sak innan…

Innan vi går in på mest köpta och sålda så måste jag bara dela en intressant Tweet från Chansar Mest, en av de människor som fick mig börja investera på börsen. Om ni tycker att era röda siffror är jobbiga just nu så får ni komma ihåg att allt är relativt:

”Nu endast sexsiffrigt för året”

Kan det bli årets citat? 😀

Det som också är anmärkningsvärt (och väldigt inspirerande) är att han inkasserat drygt hela mitt portföljvärde i enbart utdelningar från 2015.

Chansar mest slutade tyvärr uppdatera sin aktieportfölj 2019.

SKÄMS!

(love you 😉 )

Åter till mest köpt och sålt

Kikar vi på utvecklingen bland några av våra fastighetsbolag så ser det ut såhär. SBB och K-Fast ligger i toppen på denna ”topplista”.

Det som ändå är riktigt sjukt kring SBB är att investerare som köpte i början fått 25,3% i snitt årligen sedan start. Då har jag inte räknat med återinvesterad utdelning som ger en makalös effekt. Nej, det här är enbart kursutveckling.

25% årligen är inget du kan räkna med och att SBB ändå gått så bra trots raset är galet.

SBB ligger i toppen bland de bolag som köpts mest under juli. Här vill jag också inflika att SBB är upp över 20% sedan deras botten.

Mest KÖPTA bolagen Avanza:
SBB
Sinch
Saab
Investor B
Swedbank
Orrön Energy
Telia Company
SSAB B
Volvo B
Ericsson B

Källa: Nicklas Andersson (Investeraren) Avanza.

 

Mest SÅLDA bolagen Avanza:
Swedish Match
Tesla
H&M
Camurus
Fortnox
Volvo Cars
Hexatronic
Truecaller
Embracer

 

 

Bolag med många ägare

Jag hittade också en tabell som visar de bolag med flest ägare (källa: Holdings). SBB har verkligen flugit upp i toppen. Att Investor alltid haft flest är väl allmänt känt. Alla ska äga Investor.

Det som är extra intressant är att hela 34% av SBB ägs av privatpersoner. En mycket stor del! Exempelvis är samma siffra hos Sinch enbart 8,5%. Andelen privatpersoner har ökat friskt på senare tid i SBB.

Miljonkronors-frågan är givetvis om SBB kan fortsätta pynta utdelning. Vissa tror det då man gjort sig av med många fastigheter som inte genererar särskilt mycket kassaflöde men som ändå varit en bekostnad lånemässigt.

Det sunda vore givetvis att SBB tillfälligt slopar utdelningen och lägger den slanten för att förbättra kassaflödet, men många menar att Ilija (VD) själv behöver utdelningen för att pynta de stora lån han har.

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x