I det här inlägget gästas vi av Börstigern som berättar lite hur det kändes att träda in på börsen. Det är helt klart ingen lätt väg att gå och säkert en stor anledning till att många aldrig någonsin sätter sin fot in i finansmarknaden. Rädslan för att våga ta steget och börja investera måste övervinnas. 

Självklart vill jag tacka Börstigern som tog sig tid till att skriva detta. Jag vill verkligen rekommendera alla er att följa Börstigern på Twitter där det ständigt kommer ut spännande tweets om sparande och aktieinvesteringar.

 


 

Hur började jag spara på börsen?

Jag har alltid sparat pengar, innan jag började spara på börsen så hade jag ett vanligt konto hos min bank där jag sparade pengar. Detta var det enda sättet jag kände till, jag hade ingen aning om att man som privatperson kunde spara pengar på börsen på ett enkelt sätt.

Det som fick mig att ta steget in på börsen var när en vän tipsade mig om Avanza. Jag fick även höra att jag som ung har alla möjligheter att få en ljus ekonomisk framtid. Till en början så tänkte jag att detta lät ju inte som något för mig, hur ska jag kunna lära mig hur börsen fungerar?

Från att jag blev tipsad så tog det nästan ett år innan jag vågade öppna upp ett konto. Det första steget var läskigt och jag hade velat fram och tillbaka under hela året om jag skulle våga ta tag i det eller inte.

Men tillslut så öppnade jag mitt konto i februari 2017. Jag började med att sätta in 1000 kronor och mitt första köp var 2 Bahnhof B och där kom mitt första misstag och första lärdom. Då jag var ny och visste att jag hade fritt courtage så trodde jag att detta gällde alla aktier men då det bara gäller Stockholmsbörsen så betalade jag 19 kr i courtage för en affär som var cirka 400 kr. Då jag lärde mig något av mitt misstag så såg jag inte det som ett problem utan istället som något positivt.

Jag satte mig sedan ned och läste om fonder och hur man kunde sprida sina risker på ett bra sätt. Efter ett par dagar så hade jag kommit fram till vad jag ville spara i för fonder och det blev en blandning av: Globalfonder, Sverigefonder, Tillväxtmarknadsfonder. Jag satte upp ett månadssparande hos Avanza som skötte sig själv.

Nästa steg jag tog var att kika lite närmare på aktier, jag började med bolag som jag kände till. Jag började kika på bolagens rapporter, nyckeltal, konkurrenter, framtidsutsikt osv. Ju fler månader som passerade ju mer bekvämt kändes det att vara på börsen. Jag började förstå hur saker och ting funkar som upp och nedgångar, courtage, utdelning m.m.

Med tiden så började jag känna mig mer och mer bekväm på börsen och jag började då gå över från fonder till enskilda aktier.

 

Hur ser mitt sparande ut idag?

Idag sparar jag runt halva min lön varje månad, det jag räknar med i mitt sparande är följande:
– Aktier & fonder
– SBAB sparkonto (Buffert, övrigt)
– Amortering

Jag vet att det är lite olika hur folk gör när det kommer till amortering, ska man räkna med det eller ska man inte? Personligen så tycker jag absolut att man ska räkna med det eftersom att det innebär att jag sänker min skuld till banken och är på så sätt är skyldig mindre pengar när jag väl ska sälja.

Jag har fortfarande ett månadssparande i fonder men inte till samma bredd, i dagsläget så har jag cirka 12% av min portfölj i fonder och resten i aktier. Anledningen är för att jag tycker att aktier är betydligt mycket roligare och jag har själv kontroll över vad jag vill äga och inte äga.

Jag har dragit ner på en del kostnader för att kunna spara ännu mer pengar. Simpla saker som att se över sitt elavtal, mobilabonnemang, sluta köpa saker man inte behöver. Listan är lång över vad man kan göra för att kunna spara mer pengar varje månad.

Jag är oerhört glad idag att jag har tagit tag i mitt sparande och har bra koll på min ekonomi. Något som jag vill säga till er som funderar på att ta steget, gör det bara! Det kan kännas läskigt som jag nämner längre upp men det är så skönt att komma igång.

0 0 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x