Med en nästan halverad kurs i år (-42%) så är det många som flytt kvalitetsbolaget Kinnevik och lagt pengarna någon helt annanstans. Fredagens fortsatta fall gjorde väl inte saken bättre direkt… Att investerare säljer på botten eller åtminstone nära botten har hänt både en och två gånger.

Trots det massiva kursraset så har du som investerare ändå fått strax över 14% årligen de senaste 10 åren om du återinvesterat utdelningen. Det här är en fin överavkastning mot Stockholmsbörsens snitt. Självklart var den här siffran mycket mer imponerande innan aktien rasade med över 40%.

Enligt allas vår källa ibindex.se så handlas Kinnevik nu till en beräknad rabatt på 22,5%. Rätt mycket över deras historiska snitt på 7% rabatt. Du får alltså de underliggande bolagen 22,5% billigare än om du köpt vart och ett för sig (vilket till och med är svårt för oss småsparare i fallet Kinnevik då mycket är onoterat).

Investmentbolag ska man köpa vid dessa tider då fallet blivit dubbelt med tanke på att både de underliggande bolagen fallit samt att rabatten justerats. Gunnar Wrede skrev en artikel om detta redan under finanskrisen 2008 vid namn ”Investmentbolag bör gå bättre när börsen väl vänder”. Följde du Gunnars tips 2008 så har du med största sannolikhet gjort en fin vinst.

Någon som anammat det här är Baillie Gifford som är storägare i Kinnevik och köpt mer både här och i VNV Global.

Sett till kapital är då Baillie största ägaren i Kinnevik och flaggade redan första juni upp bolaget. Nu i veckan kom då ökningen men det fick inte investerarna att ändra sin syn.

Baillie är ett namn som varit okänt för mig tidigare. Det här är då en riktigt stor skotts pensionsförvaltare med mycket kapital under sina vingar. De har varit verksamma i 113 år med lysande resultat bland många av deras fonder.

Någon som också sett till att köpa på sig aktier är VD Georgi Ganev.

Även om jag inte äger Kinnevik så hoppas jag ändå på en vändning i år mot det positiva. Samtidigt kan det här ta mycket längre tid och ingen har någon aning. Jag menar, finanskrisen varade i 473 dagar och där såg vi Stockholmsbörsen falla med 60%. Coronakraschen varade i 18 handelsdagar.

Jag säger inte att det här behöver bli lika utdraget som finanskrisen utan vill bara upplysa om att ingen vet.

Det som är positivt är väl att Kinnevik inte i sig presterat dåligt och valt dåliga bolag som vi såg i fallet Ratos. Problemen är mer generella och beror på att marknaden alltid kommer vara mer skeptisk kring onoterade innehav. Det här är också anledningen till att Industrivärden klarat sig bättre än Kinnevik.

Så, long story short, sälj Inte Kinnevik på dessa nivåer.

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x