Det är roligt när börsen går neråt. Överallt ser vi investerare som får panik och skriver i Facebook grupper och på Flashback att ”Nu är det inte så roligt!”. Med min strategi kan däremot sura perioder på börsen bli riktigt trevliga.

Från toppen den 3:e oktober har vi åkt puckelpist ner skulle man kunna säga. -4,98% sedan toppen den 3:e oktober har OMXS30 ”fallit”. Hela årets uppgång på Stockholmsbörsen har nästintill försvunnit bortsett från lite drygt 1%(exklusive utdelning)

EDIT! Idag fortsätter börsen ner ytterligare. Ovanstående var skrivet med tanke på gårdagens nedgång. Nu är Stockholmsbörsen ner på helåret.

”Det här är bara början. Det kan ta ett tag för USA:s techbubbla att brista och vi står inför många externa osäkerhetsfaktorer – handelskrig, risk i tillväxtmarknadsvalutor och oljepriset. Och folk borde också hålla ett vaksamt öga på yuanen”, sade Banny Lam, analyschef på CEB International Investment, till Bloomberg News.

källa: Di.se

 

Men jag klandrar ingen som tänker oros-tankar när det blir surt regn på börsen. Minns själv när jag var ny och puttade in mina slantar på den absoluta toppen. Att se värdet gå ner dag ut och dag in som ny investerare var tufft, helt klart.

 

Min strategi är bra just nu

När jag får min lön så ser jag till att sätta av det jag inte konsumerat under månaden. Det blir mitt sparande. I regel rekommenderas att du ska sätta av detta det första du gör, men så gör inte jag. Något som funkar för person A behöver inte funka för person B.

Som många vet är jag också i princip fullinvesterad hela tiden. Jag har ingen riktigt krigskassa att ta till om väl Björnen skulle vara framme och slå sin ram neråt på börsen.

Det jag gör är att jag oftast håller på mitt sparande under månaden som går. Jag köper alltså inte upp allt de första dagarna efter lönen som jag vet många gör. Det är inte ens säkert att allt är förbrukat när månaden är slut. Ett exempel är nu i oktober då jag hade ca 7000 kr kvar att investera från september.

Strategin gör att jag kan köpa under tillfällen som dessa. Och köpt har jag gjort, det vill jag lova. Det har blivit både kreti och pleti bland mina nuvarande bolag.

Det här var också en anledning att jag hade torrt krut att sätta av under Brexit och efter USA:s presidentval. Krutet kan bli väl användbart när björnen är framme och nosar.

 

Självklart kan nedgången fortsätta hela vägen fram till den 25:e och även därefter. Då får även de som inte hade något kvar att skjuta in nu möjligheten att köpa lite billigare än tidigare.

Skulle vara roligt att höra hur du gör. Köper du upp allt för ditt sparande direkt eller håller du det ett tag under månaden?

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x