Listan över de mest blankade aktierna 2024 är på sätt och vis förvånande, men samtidigt inte. När det kommer till blankning kan investerare bränna sig rätt rejält och det har faktiskt nyligen hänt. Här ger jag två skäl till varför jag inte gillar blankning samt visar vilka aktier som är mest blankade just nu.

Som du säkert redan vet så innebär blankning i korthet att du hoppas på att en aktie ska gå ner och inte upp.

Blankning i sig är det kanske inget fel med. Vissa menar att det skapar större rättvisa på börsen då man kan trycka ner sådant som inte är värd sin värdering. SBB med deras skumma siffror är ett exempel.

För mig personligen finns det två faktorer som gör att jag Inte gillar blankning.

Den första är att när du blankar så har du en obegränsad nersida. Det låter kanske märkligt, men du kan förlora mer pengar än vad du blankat för. En aktie kan nämligen gå upp mer än 100% från nivån du har blankat på. Det finns alltså inget tak som begränsar hur mycket pengar du kan förlora, vilket är scenariot när du köper en aktie som vanligt.

Skäl nummer två är att du inte får någon utdelning när du håller en blankningsposition. För mig är det en rätt stor negativ sida.

 

Att blankning kan bli en mardröm såg vi förra veckan då det kom ett bud på läkemedelsbolaget Calliditas. Premien låg där på hela 83% och fick kursen att skjuta upp nästan lika mycket.

När budet kom från japanarna var 7,1% av aktierna blankade. Det är ändå hyfsat mycket som du kan se i tabellen nedan. Blankningssiffran sjönk sedan rätt kraftigt.

Grejen med blankning är också att dina lånade aktier kan återkallas när som helst, vilket innebär att du omedelbart måste återköpa samt återlämna dessa. Troligtvis hände det för några i fallet med Calliditas

 

Mest blankade aktierna 2024

Här är listan över de mest blankade aktierna just nu 2024:

Bolag Aktier blankade Nettoskuld / Ebitda P/E 2024E
Sandic Hotels 19% 18 13
SBB 16% 28 12
Intrum 12% 7,5 3,4
JM 11% 18 35
Elekta 11% 0,7 18
Hexatronic 10% 1,9 19
Securitas 9% 2,5 12
Embracer 9% 1 8,1
Electrolux 9% 3,2
Mips 8% -2 87
Nibe 8% 2,9 47
Sinch 8% 1,9 8,4
Avanza 7% 21
Beijer Ref 7% 1,6 35
Truecaller 7% -1,8 24
Powercell 7%
Orrön Energy 6% 11
Cint 6% 1,4 28
Balder 6% 15 16

Källa: Finansinspektionen, Factset.

Tråkigt är att jag själv äger 3 av de 5 mest blankade aktierna just nu. Så har det också varit under en tid.

Att Scandic ligger på topp förstår jag inte. Aktien har haft ett riktigt bra år och troligtvis börjar bolaget pynta utdelning redan nästa år. Utifrån mina egna lynchningar så är det nu rätt högt tryck i hotellen och det lär knappast bli mindre nu när svensken får mer pengar över. Men ja, det är väl skuldsättningen som trycker antar jag.

Svolders nya vd berättar hur man tagit in Scandic i portföljen igen. Han är positiv:

”Det här är den största hotelloperatören i Norden och efter börsintroduktionen 2015 så visade Scandic en stabil vinst- och omsättningstillväxt, men så kom pandemin som drabbade bolaget hårt. Nu är Scandic tillbaka och visar rekordvinster och starka kassaflöden. Det är ett välmående bolag som vi inte tycker reflekteras i aktiekursen”, säger Tomas Risbecker.

Analytikerna tror att blankarna ligger fel i både Sinch och Truecaller. Där är de genomsnittliga riktkurserna från analytikerna höga jämfört med dagens nivå. Där är skuldsättningen heller inga problem. Truecaller har ingen nettoskuld. Tvärtom har bolaget en nettokassa på 133 miljoner kr.

När det kommer till Scandic, Intrum och SBB tror analytikerna däremot att blankarna ligger helt rätt. Den största nedsidan enligt analytikerna finns i Intrum där man menar att kursen borde halveras från dagens nivå.

En av mina läsare kommenterade för en tid sedan att han var allergisk mot riktkurser. Jag kan också hålla med om att riktkurser egentligen inte är något man ska titta på.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x