En meme-stock är en aktie vars aktiekurs drivs helt och hållet av internetkultur. Som koncept har de bara funnits i några år, men meme-aktier har orsakat mycket spänning – och många gånger smärta – för aktiva investerare som fastnat i konceptet. Efter en tids slummer verkar det nu vara dags för dessa att vakna till liv igen 2024.

Meme stocks

Man kan säga att meme stocks blev en het fluga först i början av 2021. Längre än så har fenomenet faktiskt inte funnits. I januari 2021 blev det känt att Reddit läsare via gruppen Wall Street Bets gjorde en hype kring aktien i GameStop (GME) – ett utbombat bolag med fysiska spelbutiker som tidigare blivit aktivt blankat.

Hela hypen på Reddit skapade en massiv reaktion där en mängd investerare tryckte upp aktien via gemensamt köptryck för att tvinga blankarna att täcka och köpa tillbaka aktierna. Förloppet fortlöpte snabbt till en ännu större kärnreaktion där kursen steg brutalt.

Fat Man and Little Boy (9/9) Movie CLIP - Testing the Bomb (1989) HD animated gif

 

Andra aktier som också blev måltavla var

  • AMC Entertainment (AMC),
  • Bed Bath & Beyond (BBBY),
  • Blackberry (BB) och
  • Nokia (NOK).

Även dessa aktiekurser explodera, om än inte lika mycket. Vissa bolag, såsom biografkedjan AMC, fick sin meme-status genom sociala medier.

 

Meme stocks 2024 – katten har vaknat

Den mest kända Twittraren under 2021 när detta blev verklighet var TheRoaringKitty. Ända sedan juni 2021 har det varit knäpp tyst från Kitty och den sista tweeten som lades ut var en sovande katt. Den 13 maj verkar det dock som att katten vaknade…

Genom denna Tweet skulle investerarna förstå att det var dags igen. En man som går från en relaxad position i en stol till en position av skarpt fokus.

Tweeten fick 27 miljoner visningar. Och ja, aktien i GameStop fick återigen se dagens ljus. En ny bubbla skapades, som sedan sprack.

 

Värt att komma ihåg är att en väldigt stor majoritet av alla de svenskar som investerade pengar i GameStop fick sig en redig smocka under 2021. Skillnaden mellan denna bubbla och alla andra bubblor är att man redan i förtid vet att det här är en bubbla då man gemensamt gått ihop för att skapa den. Det är just det som jag tycker är intressant, att bubblor kan skapas lite när man vill.

Den stora frågan är givetvis om man kommer hinna vara med när väl bubblan växer, för att sedan sälja precis innan den spricker. De allra allra flesta kommer som vanligt in alldeles för sent. När du läser detta är det definitivt försent kan jag. De som förlorar mest pengar är de som drivits av FOMO (fear of missing out) – när alla andra blir rika vill du också bli rik.

 

Ingen investering

Här är det viktigt att komma ihåg att meme stocks handlar om trading och inte renodlad långsiktig investering. Ni som följt mig ett tag vet att det här inte är min grej och att jag aldrig kommer pyssla med det.

Samtidigt kan jag tycka att hela konceptet är spännande då det uppenbarligen funkar. Första gången steg GameStop med över 1200% och det gjorde somliga snuskigt rika, medan desto fler fick sitta med en surdeg. Att något så enkelt, som att en hype på ett forum, resulterar i den här typen av rörelser kan vara svårt att fatta. Det visar också en svaghet i hur börsen funkar kan jag tycka.

Pump-and-dump beteende på börsen är olagligt. Det innebär att en person först köper ett värdepapper, till exempel en aktie, och därefter sprider vilseledande och haussande information för att ”pumpa upp” priset på värdepappret. Däremot är det väl svårt att sätta dit någon som postar en bild på en man som reser sig från en stol kan jag tänka… men jag är ytterst dålig på vad som ska klassas som olagligt och inte.

Jag själv är inte jättepositivt inställd till blankning, även om jag förstår varför konceptet finns. Att dessa får känna lite svett i pannan då och då är inget som stör mig. Tvärt om.

Mitt råd är att hålla sig borta från detta, alternativt ha väldigt tydliga regler kring hur stor del du vill spela bort. Det kan kanske jämföras med min regel att jag enbart är med på en IPO varje år. Utan tvekan kan hela investeringen bli ett snabbt fall mot marken:

Image

 

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x