S&P500 är ett index som följer utvecklingen i 500 av USA’s large cap bolag. Detta brukar således användas för att mäta hur börsen faktiskt går. En graf som postat både här och där är grafen som visar hur börsnedgångarna kontra börsuppgångarna sett ut och när dessa inträffat. Jag kan tycka att det är värt att länka vidare den.

 

S&P500 utveckling

Den här grafen visar utvecklingen på S&P500 allt sedan 1926. Det är alltså nästan 100 år tillbaka i tiden.

 

Rätt tydligt mönster

I grafen ser vi bland annat hur det sett ut under IT-kraschen (2000) samt under Finanskrisen (2008/2009) som varade i 1,3 år. Även Wall-street kraschen på 1930-talet finns med där då börsen sjönk med otroliga 83%.

Gemensamt bland alla dessa är att den positiva utvecklingen som skett efteråt varat bra mycket längre. En bearmarket har hitintills varat i snitt 1,3 år medan en bullmarket varat i hela 8,9 år. Samtidigt ser vi också hur börsen tenderar att falla så sjukt fort vid en börskrasch då alla vill ut samtidigt.

På något sätt tycker jag att det här visar framtidstro. Det finns ingen börskrasch som varat för evigt och tiden efteråt har alltid varit ljus och positiv väldigt länge.En annan sak vi lär oss är att det är helt möjligt att förutse när nästa elände trillar över oss.

0 0 vote
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x