Jag ser många som är oroliga för sina fastighetsinvesteringar. Visst, det finns somliga fastighetsbolag som kommer möta tuffare tider än väntat men det finns också de som kommer bli starkare av det vi nu ser. Tänk också på att det här inte är första gången fastighetsaktier tappar i värde.

Investerade du i Länsförsäkringar Fastighetsfond A 1992 och framåt så har du fått hela 14,7% årligen. Med den avkastningen har din portfölj vuxit till 11 miljoner efter 27 år om du investerar 3000 kr månaden förutsatt att du hade 0 kr från början.

Om du zoomar ut och kikar på fondens utveckling så kan man tro att den enda gången proppen riktigt gått ur är nu 2022/2023.

Det stämmer inte riktigt. Jämför vi utvecklingen nu under 2022/2023 med det vi såg under Finanskrisen skiljer det faktiskt väldigt lite och vi ser i båda fallen en nedgång med lite drygt -50%.

 

Givetvis blir det missvisande att titta på en fond, men vi upptäcker ett liknande beteende när vi jämför med SX35PI Index (Stockholmm Real Estate index).

 

Jag vill våga tro att det är ett väldigt fint köpläge i många fastighetsbolag just nu. Tyvärr är det flera som redan idag sänkt eller slopat sin utdelningen här i Sverige och det är givetvis tråkigt. I USA är det inte allt för många populäre REITs som sänkt utdelningen ännu* mig veterligen. Trots att utdelningsandelen baserat på förvaltningsresultat är högre för REITs.

*Bortsett från s.k. Mortage REITS, men dessa har jag alltid varit negativ mot.

Precis som under pandemin är vi i Sverige snabba med att sänka utdelningen men för svenska fastighetsbolag tror jag ändå det kan vara en god idé då många varit allt för aggressiva under det gynnande ränteklimatet.

Det är givetvis jättesvårt att vara positiv när alla andra är negativa. När en bransch går på knäna måste man däremot våga, annars kan det aldrig göras några bra affärer i jävliga tider. Men visst, även jag med många år i branschen känner att det tar emot lite att köpa här och nu.

Innehav i Länsförsäkringar Fastighetsfond A (ej sponsrad)

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x