Att pricka rätt när det kommer till börsens toppar och dalar är lättare sagt än gjort. Det må vara möjligt för en prickskytt som Chuck Norris, men för oss vanliga lekmän så är det inte en självklarhet.

Ni som följer mig vet redan min strategi. Jag börjar med att köpa stabila aktier. Varje år får jag utdelning som jag köper fler aktier för, samtidigt som jag köper för min lön. Nästa år blir det ännu mer utdelning och jag köper ännu mer aktier för detta. Så enkelt är det.

Stockholmsbörsen har nu haft sin starkaste start på året sedan 1994. Statistiskt sett har det visat sig att ett år som börjar starkt oftast avslutas i positiva marker också. Självklart är det bara statistik…

Det var dock inte länge sedan som läget var helt omvänt. I december slaktades börsen på löpande band och överallt kunde vi se investerare som plockade hem sina marker i tron att börsen kommer gå ner ytterligare 20-30%. Varför gjorde inte jag det?

Exemplet

Well, helt enkelt för att jag känner att jag inte klarar av det. Just nu har vi faktiskt ett exempel på varför det hela blir mer komplicerat.

Tänk dig att du sålde tidigare i tron att det ska gå ner ytterligare. Nu har vi helt plötsligt fått en vändning men du går fortfarande i tron att vi ska ner 20% till.

Vi leker med tanken att så inte blir fallet. Börsen fortsätter upp i början av 2019. Helt plötsligt börjar du tänka:

”Jääävlar, jag går ju miste om mycket avkastning här!!”

Orolig investerare 2019

Du börjar se grafer på Twitter där många visar sin avkastning. Helt plötsligt känner du att du måste in igen nu när det har vänt.

Vändningen blir dock inte långvarig. Börsen går ner igen och vi faller ytterligare 10%. Du blir upprörd att du köpte igen då du inser att du hade rätt redan från början. Börsen skulle ju ner!

Nu säljer du allt igen. Dock dröjer det inte länge innan saker och ting vänder upp på nytt. Vid det här läget ska du inte göra samma misstag, det har du bestämt. Du ska minsann vänta ut den STORA kraschen som alla pratat om! Börsen ska ner 30%, och därmed basta (säger man så?)

Men den kommer aldrig… slutet av 2019 och början av 2020 blir en av våra bästa perioder sedan 2009.

Vad som hänt här är att du skapat en egen oro och du som investerare mår inte bra. Dessutom har du under tiden ödslat en galen mängd courtage längs vägen.

Inte alltid som i mitt exempel

Visst finns det vissa som lyckas träffa rätt, och gör det gång på gång. Precis som Chuck Norris…

Å andra sidan finns det många välkända som kör exakt samma strategi som jag gör, d.v.s. att hela tiden köper oavsett börsens utveckling. Några av dessa är Investeraren, Utdelningsseglaren, Miljonär innan 30, Chansar mest, Snålgrisen o.s.v.

Jag tycker att det skulle vara intressant att höra från er som lyckas time:a marknaden. Hur gör ni? Vad är era bästa tips? Ni som sålde tidigare i december, köper ni nu igen eller väntar ni på den stora kraschen?

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x