Osäkerhet i Ukraina, Fed möte på onsdag om räntorna samt en dålig utveckling i USA har gjort att Sverige idag fick nog och sänkte börsen. Sämsta dagen på 1,5 år sägs det. Ett bolag som tog extra stryk idag var Cibus som jag äger. Efter att ha fått 2 Mail-frågor om detta känns det som att jag borde uppdatera mina läsare.

För er nya så är Cibus ett fastighetsbolag och Sveriges enda månadsutdelare. SBB lär komma igång med sin månadsutdelare i år men en så länge finns bara Cibus.

Fastigheterna som Cibus äger är enormt stabilt. Majoriteten av kåkarna är inom dagligvaruhandeln, en bransch som lär stå sig vid lågkunjunktur. När folk tappar jobben kommer man fortfarande måsta handla🛒 Ändå faller Cibus idag och varför då?

En bidragande faktor är såklart värderingen. Marknaden gillar att jämföra fastighetsbolagens substansvärde (värdet av alla tillgångar) med aktiekursen. Som jag skrev om för ett par månader sedan har Cibus fått en hög värdering och en teori är att många söker sig till deras stabila verksamhet och månadsutdelningen. När jag jämförde fastighetsbolagen tidigare låg Cibus långt upp men Sagax, NP3 och K-fastigheter hade ännu högre värdering.

Har något byggt rejält med fallhöjd så kommer det slå hårdare när börsen väl blir osäker.

Rent krasst brukar man säga att marknaden drar sig mot bank när räntan stiger, och bort från fastigheter. Fastighetsbolagen är oftast rikligt belånade och deras kassaflöde kommer påverkas negativt av den högre räntan. Samtidigt är fastigheter en trygg sten i stigande inflation. Blir inflationen högre kommer hyrorna också bli det, vilket så gynnar bolagets kassaflöde.

Cibus har en hög belåningsgrad, nämligen runt 60% de senaste 2 åren. Jämför det med Castellums 36% från deras senaste Q3:a. NP3 har snäppet lägre än Cibus, 53%.

Såvitt jag kan se har det inte kommit några nyheter kring Cibus idag. Den höga värderingen och deras belåningsgrad i samband med oro kring räntan är därför de enda förklaringarna jag kan ge. Kanske även informationen kring nyemissionen förra veckan bidrog något.

Jag själv såg till att tanka ett hyfsat med Cibus idag.

Med tanke på dagens nedgång skulle jag även vilja passa på att länka till en läsvärd text från min bloggkollega Petrusko:

https://petrusko.blogspot.com/2022/01/ha-tro.html

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x