Vi kör en liten återblick på hur portföljen utvecklats under april månaden, mitt under den tuffa Coronakrisen. Det här är också ett bevis på det jag såå länge tjatat om och den stora svårigheten att förutse börsens svängningar.

Det sägs att börsen är framåtblickande. Resultatet av det här blir att börsen kommer vända ner mycket tidigare än vad ekonomin vänder ner, och upp mycket tidigare än vad ekonomin vänder upp. Vi ser alltså oftast börsens utveckling före de faktiska siffrorna. Det här är viktigt att bära med sig tycker jag.

För min del har portföljens värde ökat med +126 000 kr nu under april. Det är en rätt stadig månadslön och ett bevis på den fantastiska potentialen bakom en välgödd aktieportfölj.

Jag ska vara helt ärliga med er. När börsen befann sig på den absoluta botten såg jag ett par IRL (in-real-life) vänner som sålde sina innehav i fina aktiebolag. Och jag ljuger inte. När jag frågade varför var svaret rätt enkelt:

”Det kommer bli bra mycket värre framöver”

… varpå det följde en rad argument, bl.a. att vi inte sett det värsta i USA ännu.

Jag har även spanat på Twitter och sett andra som sålde av sitt innehav tidigare. Det finns även bloggare som gjorde samma sak. Självklart har jag inget att påpeka kring dessa val eftersom varje enskild investerare måste fatta sina beslut utifrån sig själv. Och vem vet, om börsen går ner 40% ytterligare från dagens nivå var det ju ”rätt val”.

Allt jag menar är att de som sålt tidigare nu ställs inför dilemmat jag många gånger påpekar. Som vanligt finns det två olika tankesätt för dessa investerare här och nu:

  1. Okej! Börsen verkar vara mer positiv nu. Dags att gå in igen och avnjuta fortsatt resa uppåt.
  2. Jag har aldrig fel! Börsen kommer att gå ner igen och då kommer det vara en rejäl nedgång. Bara jag väntar tillräckligt mycket så löser det sig…

Själv tycker jag givetvis att val nr 1 är det bästa i det här läget. Då finns givetvis också risken att börsen vänder ner rejält igen och de som tror sig veta börsens utveckling tvingas sälja på nytt. Problemet som många har är att de ser portföljen som faktiska pengar, och inte som långsiktiga byggklossar.

Själv är jag i princip alltid fullinvesterad. Varför jag säger i princip är för att jag sätter in pengar varje månad som jag sedan handlar för under månadens gång. Oftast handlar jag inte upp allt den 25:e utan sprider köpen. Sedan sålde jag en billig lägenhet som jag fått i arv och dessa pengar sprider jag nu ut med olika köptillfällen.

Det finns väldigt många som nu säger:

”Börsens reaktion uppåt är inte logisk någonstans. När siffrorna för Q2 kommer så brakar helvetet lös!”

Den här typen av profetior är det värsta jag vet när det kommer till investeringar. Näst efter artiklar där rubriken lyder ”Det värsta är inte över. Ta hem vinsten innan det är för sent”

Om jag bara skulle få lära ut en enda sak till mina läsare så skulle det vara att inte försöka förutse vart ekonomin kommer ta vägen. Det kan hända att du gissar rätt två gånger, kanske tre, men sedan kan det lika gärna bli så att du gissar totalt fel nästa 10 gånger.

Använd i stället din energi åt att hitta hållbara bolag som har framtiden framför sig. Där kan min och många andra bloggar funka bra som inspiration.

 

Ta det lugnt och trevlig valborg på er fantastiska läsare.

Skål!

35
0
Kommentera gärna :)x
()
x