I kväll, klockan 20 svensk tid, meddelar Federal Reserve sitt räntebesked. Ett besked som många nog sett fram emot och funderat över. Väntat är att räntan hålls oförändrad ännu en gång men det finns även röster som menar att en sänkning kan komma redan ikväll.
USA:s räntebesked är extra intressant då många andra centralbanker leker följa John. Sänker USA, ja då kan många andra haka på med gott samvete.
Även om jag aldrig spelar om pengar så hade jag själv satsat på att räntebeskedet kommer vara oförändrat, mest för att de flesta verkar peka i mot den riktningen. En sak vi ska komma ihåg är att överraskningar kan komma när vi som minst anar dem.
Makro är verkligen inte mitt bord och huruvida räntan sänks eller ej är egentligen ointressant i det långa loppet. Just räntebeskeden har jag däremot följt med aningen större intresse än allt annat makro-relaterat.
Någon som faktiskt tycker att räntan bör sänkas är tidigare chefen för Federal Reserve, Bill Dudley. Han menar att man kan bränna sig ifall man väntar till nästa gång (september) då risken för recession blir påtaglig.
Jag skulle säga att arbetslösheten är den största faktorn här och nu. En centralbank vill undvika att arbetslösheten ökar kraftigt efter att räntorna höjts. Är man för sen på den här pucken kan det vara för sent och leda till recession.
Idag har USA ungefär dubbelt så hög arbetslöshet som Sverige, nämligen 4,1%. De nyanmälda arbetslösa har dessutom tickat upp stadigt de senaste veckorna.
”Ju längre man väntar desto mer ökar risken, vi närmar oss den punkten men är inte där än”, säger Elisabet Kopelman, SEB:s USA-expert
”Fed har bränt sig förr när man legat i startgroparna för att sänka räntan, och inflationen i stället blossat upp.”
Jag skulle säga att det är hyfsat osannolikt att Jerome Powell följer Bill Dudleys råd men med tanke på arbetslösheten som knackar på dörren så finns en sannolikhet till sänkning. Då jag inte tycker om att följa spänningen nu under OS så ser jag det här som min egna typ av spänning 🙂
USA har dubbelt så hög arbetslöshet som Sverige?
Vi har en fruktansvärd mängd människor som inte arbetar och ytterligare en stor mängd som inte kan försörja sig själva utan bidrag.
Sverige har en arbetslöshet över 8% om du frågar mig.
Över 1,3 miljoner i arbetsför ålder arbetar inte alls eller arbetar så lite att det offentliga måste komplettera med ersättningar eller bidrag.
Ca 57% av landets 10,5 miljoner invånare är i arbetsför ålder, dvs nästan exakt 6 miljoner människor. 1,3 miljoner av 6 miljoner försörjs helt eller delvis av oss andra. I procent blir detta 21,7%.
Tycker ni att detta är acceptabelt?? Och förstår ni vad det innebär för välfärdens finansiering?
Vänligen tala ur skägget. Sverige är ett land av offentlig statistik och det finns ingen anledning att tala i icke-termer såsom att ”komplettera med ersättningar” om man inte har någon dold agenda. Den absoluta majoriteten av de du nämner, en dryg miljon i absoluta tal, är studerande med CSN. Utöver dessa finns några procent som söker jobb, och utöver det några promille soffliggare, narkomaner och hemmafruar. Så långt statistiken. Sverige har valt väg. Vi har valt att ha en högutbildad arbetskraft och finansiera denna till stor del med offentliga medel. Sverige har överlevt omställningar och avindustrialisering bättre än andra västeuropeiska… Läs mer »
Om du räknar med studenter är det närmare 1,8miljoner som inte kan försörja sig själva.
Vi har ingen ”agenda”. Det är fakta.
Fakta är att vi har mängder med människor som inte kan försörja sig själva utan lever på diverse olika bidrag. Det kostar oss skattebetalare otroliga mängder pengar varje år.
Dessutom tar det en massa kraft från sådant vi borde satsa på.
Det är därför Sverige faller på det mesta.
Du är nog närmare sanningen Jonas, än Jan. Men vad jag missar i era inlägg är var ni plockar siffrorna ifrån. Vem som helst kan slänga sig med procentsatser och siffror, men det är viktigt att backa upp dom med källa. ’Den som inte presenterar data, är endast en idiot med en åsikt”, var det någon som sade har jag för mig. Och åsikter är som röven – alla har en.
Jag vet inte var Jans siffror kommer från eller vad som ingår i dem. Siffran att över en miljon får CSN kommer från CSN. Att det är det vanligaste bidraget att leva på (eller som det uttrycks ovan ”inte kunna försörja sig själv”) vet jag av erfarenhet samt professionellt intresse. Skulle jag källbelägga det finns mycket bra rapporter från SOU att luta sig mot. De är generellt sett professionellt hållna. Även SCB producerar mycket rapporter men de kan vara lite svårare att hitta bland, där måste man ofta veta vad man letar efter. Som medborgare kan man absolut vända sig… Läs mer »
Personligen gillar jag Makro mer än Mikro. Anser att man ser bättre när man zoomar ut. Blev nyfiken och googlade fram Gini-index för Sverige, som jag hittade en graf på hos World Bank. Trenden verkar peka åt fel håll. Vad jag kan utläsa håller klyftorna på att öka.
Bulletin har idag två artiklar som handlar om ovanstående och bekräftar de höga siffrorna. Med källhänvisning.
bulletin.nu
Som i sin tur hänvisar till en gammal Timbro-rapport. Personerna bakom denna rapport har länge försökt få SOU att mäta deras egna mått ”självförsörjningsgrad”. Det är ett problematiskt mått som inget annat europeiskt land mäter. Det räknar alla som tjänar mindre än fyra basbelopp per år, något som är mycket vanligt för studenter. Alla studenter uppbär dessutom inte CSN. Det säger ingenting som hur många som lyfter bidrag. Faktum är att över en tredjedel av icke-självförsörjande lever uteslutande på sitt förvärvsarbete. Källa: SCB. Anledningen till att det är problematiskt är bland annat att det utgår från enskilda individer och inte… Läs mer »
Nu är det du som försöker blanda bort korten med 18åringar och studenter.
Fast måste du inte hålla med om att det är konstigt att vi som arbetar måste arbeta flera år längre än nästan alla andra länder i världen?
Att pengarna inte räcker till? Trots höga skatter?
Vi faller i de flesta listorna och har EU’s lägsta BNP tillväxt.
Du har säker en egen agenda som inte tillåter fakta och avvikande åsikter.
Jag är dock inte ensam att tycka att det går åt fel håll.
På tal om att blanda bort korten så ska vi diskutera pensionssystemet? Jag har läst rapporten i fråga och vet mycket väl vad man räknat på. Att studenter inte ingår i underlaget stämmer alltså inte, om det behöver förtydligas. Du kan själv hämta och läsa rapporten utan kostnad. Pengarna inte räcker till vad, menar du? Pensionssystemet? Sverige har ett av världens mest välkapitaliserade pensionssystem. Om du är lite mer specifik i dina åsikter så kan jag ta fram detaljerad statistik. Det är troligen det mest genomlysta socialförsäkringssystemet, mycket tack vare pensionsgruppen. Pensionsreformen från 90-talet har spelat ut väl. Anledningen till… Läs mer »
tvärtom, Sverige har 8% arbetslösenhet. Högst oroande
9,4 % juni 2024.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/arbetskraftsundersokningar/arbetskraftsundersokningarna-aku/
Var det inte typ 5% i styrränta? Jag tror det blir en sänkning. Låter för högt och dom har haft det ett bra tag nu.
Tänkte börja bygga en position i norska FLEX LNG som ger bra med utdelning. Någon som vet om det är smartast att köpa den på Norska börsen, eller ADR:en på NYSE? Tänker på skatteeffekten givetvis.
https://bulletin.nu/ny-studie-avslojar-lag-sjalvforsorjning-bland-utomvastliga-invandrare
”Samtidigt var 1,8 miljoner inte självförsörjande enligt studiens definition. Vilket visar att många är sysselsatta men på så låga nivåer att de inte är självförsörjande.”
Läs gärna själv Niklas
De ekonomiska systemen är väldigt långsamma så därför behöver FED och andra riksbanker lära sig att hantera detta på ett bättre sätt än vad de har gjort tidigare.Man kan behöva sänka tidigare än vad man tror och man kan behöva höja tidigare än man tror då det tar lång tid innan en höjningen eller sänkning får någon effekt i det ekonomiska systemet.Nåja, de vet nog vad de håller på med eller inte…..hm hm hm….???!!! Att börserna och marknaden reagera på minsta lilla ord som FED säger är ju ganska förvånande med tro om en snar sänkning eller inte varje gång… Läs mer »