På torsdag har det blivit dags för det som på senare tid blivit kallat för räntevågskålen att antingen tippa åt ena håller, eller åt andra hållet. Det jag pratar om är givetvis Riksbankens räntebesked som presenteras för oss kl 09:30 ifall jag inte missuppfattat tiden. 

Under lång tid tycker jag mig sett att  det mesta lutar mot en sista höjning, från 4,0% till 4,25%. Sista tiden har jag skymtat mer oenighet där allt fler verkar tro att räntan lämnas oförändrad. Hursomhelst kommer det troligtvis innebära hyggliga kursrörelser helt oavsett hur vågskålen väljer att tippa.

Ekonomin är redan väldigt ansträngd. Jag läste nyligen att var femte låntagare nu väljer att ansöka om amorteringslättnad. Det skrämmer mig som är trogen filosofin att det alltid är värt att amortera åtminstone en liten slant helt oavsett din belåning.

Till råga på allt steg arbetslösheten i oktober till 8%. Det är ändå rätt mycket. Att höja ytterligare kanske inte är lösningen som är den mest optimala, men det är min högst personliga åsikt.

Egentligen finns det tre faktorer som talar för att man Inte höjer:

Allt verkar tala för att centralbankerna i USA, euroområdet och Storbritannien nu är färdiga med sina höjningar

Inflationsutfallet var lägre än väntat i Europa, USA och Sverige. Det var också det här som gjorde att börsen lyste blått förra veckan.

Bild från Dagens Industri

 

Det tredje skälet är kronans rally mot både EUR och Dollar i november

SEK -> EUR

 

Det tredje punkten är väl däremot en anledning till att räntan kan höjas trots allt. Sett på ett längre perspektiv är kronan fortsatt svag.

 

Även om det är spännande så är torsdagens besked rätt ointressant. En höjning skulle troligtvis skjuta ner aktiemarknaden i Sverige ytterligare och som vanligt kan vi då fylla på extra i fantastiska utdelningsaktier till en högre direktavkastning. En positiv kursutveckling är som vanligt en kort lycka.

Det vore roligt om du kunde rösta vad du tror om beskedet på torsdag. Blir det en höjning eller oförändrad ränta? Jag tar inte med alternativet om sänkt ränta för det känns helt utanför spelbordet i ärlighetens namn.

Vad tror du om torsdagens räntebesked?

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x