I en nyligt publicerad artikel menar Johan Wendel att man ska behåll kryptovalutor och dess avarter i det finansiella systemets frysbox. Jag kan i stället tycka att det är värt en funderare på om man ska plocka fram kryptovalutor ur kylskåpet.

Många blev förvånade att Bitcoin och dess anhängare drogs med ner i börsraset. Skulle inte Bitcoin efterlikna guld där jorden enbart består av en viss mängd råvara och fungera väl vid börsnedgång?

Det är även många som nu är förvånade att Bitcoin inte vänt uppåt under den lättnad vi sett på börsen. För drygt ett år sedan stod Bitcoin kursen i $64.000 för att nu vara värt $16.900.

Vi har även sett många kryptofirmor gå under, däribland Three Arros Capital samt många som har stora problem idag.

Kursutvecklingen i Bitcoin det senaste året

 

Till skillnad från finanskrisen 2008 är det däremot inga större banker som tagit smällar av det här. Nätmäklarna har förvisso fått lite lägre aktivitet i det här tillgångsslaget men då ingen storbank säger sig äga kryptovalutor så blir effekten inte stor.

 

En skrämmande händelse

Ett skrämmande exempel på hur det kan gå har jag själv varit med om. Det var en kompis som berättade för mig att han köpt på sig Bitcoin. När jag frågade varför han köpt så sa han att en av hans bekanta sagt att man skulle köpa och bara hålla kvar i sitt innehav oavsett hur mycket det stormade. Det här var 2021 när kursen stod som högst.

Jag frågade faktiskt honom igen för en tid sedan vad han gjort med sin andel nu, varpå jag fick svaret att han sålt. Jag frågade varför igen och fick då som svar:

Nä men det fortsätter ju bara ner

Jag vet inte hur mycket han gick in med men det tråkiga i den här historian är att kompisen jag pratar om är snäll rakt igenom men har det inte särskilt gott ställt. Visst, han har ekonomin som tar honom genom vardagen men inte så mycket mer spelrum.

Vad som är ännu tråkigare är att han mest troligt aldrig kommer sätta sin fot på den finansiella marknaden igen.

Där och då tipsade jag honom att alltid förstå sig på det man äger. Det är viktigt då du i sämre tider då kan avgöra om det är värt att hålla kvar eller sälja.

 

Är det ett bra köpläge i krypto nu?

Är det någon gång det är värt att köpa så är det när alla andra är skeptiska och motsägelsefulla till något. Det är också då det är som allra svårast att köpa något tyvärr.

Jag själv äger inte någon kryptovalutor, även om det finns vissa som till och med betalar utdelning 🙂 Anledningen är att jag helt enkelt inte förstår och faller kursen ännu mer så skulle jag vara osäker på om jag bör köpa mer eller inte.

Hur ska jag kunna förstå ett sådant köp när jag inte ens riktigt förstår varför Castellum valt att pausa utdelningen helt? Jag håller mig till det gamla tråkiga som jag åtminstone tror mig förstå.

Ett bolag som ökat sin vinst 7% årligen kan jag göra en bedömning hur troligt det är att man fortsätter göra det. Där kan jag väva in en Margin of Safety (MOS) och fundera över vilka risker som finns för deras verksamhet. Hur ska jag kunna göra det med Bitcoin?

 

Lägg gärna din röst på hur du gjort:

Hur är ditt ägande i krypto?
11
0
Kommentera gärna :)x
()
x