Januari och februari har varit två heta månader på börsen. Börsen har tagit tillbaka i stort sett allt den tappade i november och december, men just detta har också skapat en mycket stor oro märker jag.

Såhär skulle vi enkelt kunna beskriva börsens utveckling just nu:

 

Är börsen dyr?

Självklart är vi inte korkade. Vi vet att stora börsuppgångar bygger fallhöjd och om något ute i världen skulle skita sig så kan det bli en lång väg ner. Låt säga att det rådande handelskriget plötsligt skulle ta en elakartad vändning.

Tycker däremot att det är fel att många redan nu säger att saker och ting är dyrt och därigenom inte fortsätter investera. Visst, alla har sin egna strategi, men vad är egentligen dyrt?

Om vi blickar historiskt så är nivån vi ligger på idag egentligen inte så dramatisk:

När jag själv köpte mina första Avanza Zero (som jag idag inte äger) så låg index på 1 650 punkter. Idag ligger nivån på 1 583 punkter. OMXS30 mäter alltså utvecklingen på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.

Visst, frågan om det är dyrt eller inte går att göra hur avancerad som helst. Ett rimligare antagande borde vara att kika på snitt P/E för börsen i sin helhet och jämföra detta historiskt samt bilda sig en uppskattning om hur framtidsutsikterna ser ut.

Men allt vi har idag är historik, framtiden vet vi inget om. Att säga att saker och ting är dyrt bara för att vi haft en stor uppgång tycker jag är fel när vi kikar på hur utvecklingen sett ut sedan 2015.

Håller ni med mig? Fortsätter ni också att köpa än idag, trots att många verkar vara både glada och rädda för uppgången?

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x