Lyssnade på det senaste avsnittet av PrataPengar igår och kan säga som så att det inte är något som du ska försöka somna till. Vilken rysare det blev. När man var liten var man rädd för filmer som E.T. och The Blair Witch Project, nu är avsnitt som dessa sådant som får kalla kårar att susa genom kroppen.

Här är senaste avsnittet av podden:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/297509110″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Avsnittet heter Fingret på Säljknappen, och oj vilket passande namn de valt denna gång!

I veckans avsnitt gästades podden av Mikael Syding som driver en av mina favoritpoddar, 25 minuter. Vill först förtydliga att det här är en man som jag har stor respekt för.  Har lyssnar på i princip alla avsnitt och tipsen jag fått är otroliga och som faktiskt funkar bra, bara man är villig att prova.

Det som grabbarna pratade om var i alla fall IT Boomen som skedde år 2000. Var själv inte med på när bubblan sprack men har förstått att det blev en sjukligt stor grej som pratas om än idag som en mörk ridå för hela börsvärlden.

Philip och Nicklas: ”Hur var den där perioden kring IT Boomen 96 – 20 och hur var egentligen stämningen?”

Syding ”Man behöver ingen tidsmaskin alls, stämningen var exakt som nu. 2016 är exakt som det var 1999″

Visst blir man lite rädd när man hör det här? Syding menar att den här gången är det mycket lättare att identifiera bubblan då han själv var med i svängarna kring år 2000 och han ser tecken som uppstod då såsom lätta lån och konstiga tänk kring alla bolag.

Medianbolaget är tydligen högre värderat idag än vid år 2000 och nu är allting dyrt enligt Syding. År 2000 var det IT bolaget som stack ut något enormt men idag finns det inget som sticker ut på samma sätt, nu är som sagt allting väldigt dyrt.

”Jag tror fortfarande att det kommer halveras inom 2 år…”

 

Vad har jag för tankar kring allt det här?

En bild säger mer än tusen ord:

Om det nu är så att värdet kommer halveras så låt det hända då, jag är beredd! I ett sådant läge så tror jag att människor får panik och tok-säljer  för att rädda sina surt förvärvade kronor. Det har faktiskt bevisats att personer som misslyckas med sina investeringar köper när det är dyrt och säljer när det är billigt. Min taktik är att köpa när det är dyrt och köpa mer när det är billigt.

Det vi ska komma ihåg är att vi sett exakt det här hända tidigare. Vi har fått rejäla dippar över kortare perioder men med tiden har dessa dippar alltid hämtat sig. Vad är det egentligen som säger att det inte kommer göra det den här vändan?

 

Bara man väljer rätt bolag som man tror kommer kunna fortsätta växa efter det att marknaden backat och rör sig uppåt igen så ligger man nog riktigt bra till. Tricket är väl att finna sådana bolag och det finns tyvärr inget exakt svar på vad man ska välja. Det viktiga är nog att man gör sin läxa och lyssnar på vad man själv tycker och tänker.

Hur agerar ni i dagsläget? Håller ni tillbaka köpen eller fortsätter ni handla och bryr er inte (som jag gör)?

 

 

 

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x