Det största nyheterna förra veckan rörde pensionsjätten Alecta som en stor del av svenska befolkningen anlitat för förvalta deras surt förvärvade tjänstepension. Då artiklarna duggat tätt så tänkte jag ge en kort sammanfattning av vad som hänt där.

 

Hur ser min pension ut?

Om jag tittar på min egna tjänstepension så har jag faktiskt majoriteten av steken hos Alecta. Det är inte så bra… Sedan finns det där en del AMF, Swedbank och lite annat.

Jag har varit lat och aldrig satt mig in i tjänstepensionen riktigt. Det finns helt klart många val att göra. Jag har helt enkelt gjort som Per H föreslog i boken Så blir du rik i hängmattan, d.v.s. inte gjort något val alls. Just det uttalandet gällde däremot PPM och inte tjänstepensionen om jag minns rätt.

 

Det var länge sedan min aktieportfölj stakade ifrån pensionen i kronor räknat och sedan dess har avståndet bara ökat. Det har varit som att jämföra Northug med Adrian Solano i OS

 

Det här händer i Alecta

I en intervju i DI sa Alectas VD Magnus Billing såhär:

”Vi tycker det här är tråkigt och det är inget som vi vill vara med om.”

och ja, visst är det surt när det går åt helt fel håll. Samtidigt kommer vi alltid bottna i de val vi gör och nu när vi kikar i backspegeln så var Alectas val ett otaktiskt drag. Men låt oss börja från början.

 

I onsdags , 8 mars, meddelade Alecta att man dumpat hela sitt innehav i Handelsbanken där man varit ägare i 71 år. Även Swedbank har dumpats. Tidigare var man ägare i alla 4 svenska storbanker men under senare tid har man sålt och åter sålt. Nu äger man enbart 2.

Anledningen att man skiftat ut Swedbank och Handelsbanken var för att få ökad exponering mot amerikanska nishbanker.

Så kom då fredagen där vi fick reda på ett det praktiskt taget gått åt skogen för Silicon Valley Bank, något som skapade stor panik på samtliga marknader. Men i helgen fortsatte det att storma. Under söndagen tog myndigheterna kontroll över Signature Bank samt även First Republic. Alecta är storägare i alla 3 nishbanker.

Hela den här historien har orsakat tapp på många miljarder för Alecta och överallt hörs nu kritik från pensionsspararna med sina surt förvärvade pengar.

Kapitalförvaltningschefen på Erik Penser menar att Alecta borde sett detta komma för länge länge sedan.

Borde Alecta och andra investerare sett det här?
”Ja, banken blev varnad av FDIC vid årsskiftet för att den hade en extrem balansräkning, så det har funnits varningstecken ganska länge. Folk har också tagit ut pengar ganska länge. Det är ingen blixt från klar himmel”, säger han.

Alla kan vi givetvis göra dåligt time:ade affärer men det här tar kanske priset. Jag utnyttjar turbulensen som uppstod idag och i fredags för att köpa. Största köp blev det i investmentbolaget Svolder som faller tungt.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x